Τράπεζες

Εξαΰλωσαν τα ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse– Σε περιδίνηση μια αγορά $275 δισ.


Τεράστιο πλήγμα υπέστησαν οι επενδυτές ομολόγων υψηλού ρίσκου (AT1) της Credit Suisse, από το deal  με την UBS,  η οποία εξαγόρασε την πρώτη έναντι του ποσού των 3,3 δις. δολαρίων.

Τα ομόλογα ΑΤ1 (Additional Tier I ή CoCos) της προβληματικής ελβετικής τράπεζας, συνολικής ονομαστικής αξίας  17 δισ.δολαρίων, μηδενίστηκαν και "εξαϋλώθηκαν" στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς.

Πρόκειται επί της ουσίας για ολική καταστροφή που υπέστησαν οι επενδυτές κάτοχοι τους - κυρίως διεθνή χαρτοφυλάκια και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι απ' όλο τον κόσμο.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κινδύνους, καθώς η αγορά ομολόγων υψηλού ρίσκου βρίσκεται πλέον ενώπιον σφοδρής αναταραχής και εκφράζονται φόβοι κατάρρευσης των ομολόγων ΑΤ1 που έχουν εκδώσει πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες Πρόκειται για μια αγορά 275 δισ.ευρώ που αν εισέλθει σε φάση περιδίνησης, θα προκαλέσει συστημική κρίση στην Ευρώπη.

Προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές, η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ε.Ε. έσπευσαν με κοινή ανακοίνωση τους να αποσαφηνίσουν ότι στην ΕΕ ακολουθούνται άλλοι κανόνες και ότι σε περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών πρώτα κουρεύονται τα ίδια κεφάλαια (χάνουν οι μέτοχοι) και μετά, αν υπάρχει περαιτέρω ανάγκη, μπορεί να γίνει διαγραφή των ομολόγων AT1

Επισημαίνεται ότι οι additional tier 1 τίτλοι δημιουργήθηκαν μετά τη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το 2008, για να διασφαλιστεί ότι στις διασώσεις τραπεζών το κόστος θα βαραίνει τους επενδυτές και όχι τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg, η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία των ΑΤ1. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά για τα νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα