Η… παγιωμένη εδώ και καιρό κρίση ακρίβειας έχει «στεγνώσει» τα νοικοκυριά, απομυζώντας την αγοραστική τους δύναμη και την ικανότητά τους να τακτοποιούν φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνει το συμπέρασμα που έχουν καταλήξει και άλλες αντίστοιχες μελέτες, ότι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών-παρά τη συγκρατημένη βελτίωση που παρατηρείται σε σχέση με το 2023- βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Σύμφωνα με την έρευνα 6 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες για ολόκληρο τον μήνα, καθώς το εισόδημά τους επαρκεί μόλις για 19 ημέρες. Επίσης το 81,6% αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 28,9% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ακόμη το 11,7% ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Σε δεινή θέση αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρηματίες
Ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι/ες και οι μικροεπιχειρηματίες βρίσκονται σε ολοένα και δυσμενέστερη θέση: το 53,3% των νοικοκυριών που εξαρτώνται από επιχειρηματικά έσοδα δηλώνουν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί μέχρι το τέλος του μήνα, ποσοστό που αυξήθηκε δραματικά, από 42,8% το 2023.
Ακρίβεια, η μεγαλύτερη απειλή
Η ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη απειλή, καθώς οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τους λογαριασμούς επηρεάζουν σχεδόν όλα τα νοικοκυριά. Το 72,4% περιορίζει άλλες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών, ενώ πάνω από το 60% βλέπει αύξηση στα έξοδα διατροφής και στέγασης.
Ειδικότερα τώρα:
- Το 11,7% δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές του ανάγκες
- Το 50+% των νοικοκυριών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο, αλλά αναγκαίο, έξοδο της τάξης των 500 ευρώ, είτε το αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσκολία.
- Το 64,9% δαπάνησε περισσότερα για λογαριασμούς σπιτιού
- Το 63,4% δαπάνησε περισσότερα για είδη διατροφής
- Το 41,9% δαπάνησε λιγότερα για εξόδους ψυχαγωγίας
- Το 39,2% δαπάνησε λιγότερα για ένδυση – υπόδηση
- Το36,1% καθυστερεί ή αδυνατεί να καλύψει ιατρικά έξοδα
- Το 28,2% καθυστερεί ή αδυνατεί να καλύψει την πληρωμή του ρεύματος
- Το 22,8% καθυστερεί ή αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα θέρμανσης
- Οι πολίτες ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, με βασικές προτεραιότητες την αύξηση μισθών και συντάξεων (69%), τον έλεγχο της αισχροκέρδειας (52,7%) και τη μείωση φόρων (45,9%) ενώ η κυβερνητική πολιτική αξιολογείται πιο αρνητικά από προηγούμενες χρονιές.
Η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία MARC σε δείγμα 1.201 νοικοκυριών, για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών 2024 (13η κατά σειρά).