Οικονομία

Η ΕΚΤ κάνει πιο ευέλικτο το QE – Πώς επηρεάζονται τα ελληνικά ομόλογα


Η ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα, όταν δηλαδή τερματιστεί (Μάρτιος 2022), το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (PEPP) που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διάφορα σενάρια και σχέδια τίθενται υπό επεξεργασία, τα οποία έχουν ως κοινό παρανομαστή το εξής: να μην επιτραπεί ένα μαζικό ξεπούλημα ομολόγων κρατών με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, όταν ολοκληρωθεί το PEPP.

To πιο πρόσφατο σχέδιο επί χάρτου που επεξεργάζονται οι ιθύνοντες της ΕΚΤ και φαίνεται να κερδίζει πόντους, προβλέπει την αύξηση του ρυθμού του τακτικού προγράμματος (ΑPP) και την απόκτηση μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις της νέας εποχής και κυρίως να καθησυχάσει αγορά και επενδυτές. 

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια σημαντική αναμόρφωση της πολιτικής στην τελευταία της συνεδρίαση του έτους, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα χαράξει ένα μονοπάτι για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας, το οποίο δεν θα εξαντλήσει το κονδύλι των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ζήτημα για την Ελλάδα, βεβαίως, είναι αυτό το πιο ευέλικτο σχήμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), θα περιλαμβάνει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, προκειμένου αυτά να παραμείνουν υπό καθεστώς προστασίας, επιτρέποντας έτσι στο ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται με μικρό κόστος.

Όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συνηγορούν ότι οποιοδήποτε σχήμα, για την επόμενη ημέρα, επιλέξει η ΕΚΤ, θα προσφέρει ασφάλεια στα ελληνικά ομόλογα. Να θυμίσουμε ότι προ εβδομάδων, διέρρευσε η πληροφορία ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, που θα τεθεί σε εφαρμογή, όταν τερματιστεί το υφιστάμενο εργαλείο (έκτακτο πρόγραμμα PEPP) και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο παλαιότερο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Και υπό αυτό το σχήμα, το σχέδιο-«γέφυρα» για την επόμενη ημέρα, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μείνουν απροστάτευτα, έρμαια των διαθέσεων των αγορών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα