Επιχειρήσεις

ΕΚΤ: Κατευθυντήριες γραμμές για τα νέα «κόκκινα» δάνεια


 Συμπλήρωμα του εγγράφου κατευθύνσεων της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τα νέα «κόκκινα» δάνεια, δημοσιεύθηκε σήμερα, αποτελώντας ουσιαστικά ένα κανονιστικό πλαίσιο προβλέψεων και εποπτικές διαχείρισης, με προθεσμία από δύο έως και επτά χρόνια.  

Ειδικότερα, η ΕΚΤ με σκοπό να αμβλύνει τις ανησυχίες αναφορικά με την αρχική της πρόταση, ανακοινώνει πως οι κατευθυντήριες γραμμές είναι μη δεσμευτικές προσδοκίες και πως θα λειτουργήσουν μόνο ως βάση για τον κατά περίπτωση διάλογο με τις τράπεζες ως προς το πώς κάνουν προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Το αποτέλεσμα του διαλόγου αυτού θα ενσωματωθεί, για πρώτη φορά, στο SREP του 2021», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι τράπεζες θα έχουν δυο χρόνια προκειμένου να κάνουν πλήρεις προ βλέψεις για τα «κόκκινα» μη εξασφαλισμένα δάνεια, ενώ για την περίπτωση των εξασφαλισμένων δανείων, η προθεσμία είναι επτά χρόνια.

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ αντιμετωπίζει τον πιστωτικό κίνδυνο ως προτεραιότητα μετά τη συνολική αξιολόγηση του 2014· οι δε εργασίες της για αυτόν τον κίνδυνο έχουν εντατικοποιηθεί την τελευταία διετία. Τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρεάζουν το κεφάλαιο και τη χρηματοδότηση των τραπεζών, μειώνουν τα κέρδη των τραπεζών, εκτρέπουν πόρους από τη χρήση σε πιο παραγωγικά εγχειρήματα και εμποδίζουν την προσφορά πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων  είναι επομένως σημαντική τόσο για τη βιωσιμότητα των τραπεζών όσο και για τις μακροοικονομικές επιδόσεις.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση των νέων «κόκκινων» δανείων, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις