Τράπεζες

ΕΚΤ: Τα «γεράκια» επιμένουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων


Το γερμανικό διευθυντήριο που αποτελεί τον κύριο εκφραστή των «γερακιών» εντός της ΕΚΤ, επιμένει πως η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική, προτάσσοντας ως επιχείρημα την μη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών τάσεων. 

Πριν μερικές ημέρες η Γερμανία Ισαμπέλ Σνάμπελ τάχθηκε υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και τώρα ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. «Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι πρέπει να αποφασίζουμε για τη νομισματική πολιτική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», τόνισε ο ισχυρός άνδρας της Bundesbank και πρόσθεσε

«Θα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθερές στο 2%. Είμαι πεπεισμένος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα νομισματικής πολιτικής».

Σε κάθε περίπτωση και από τις δηλώσεις της Νάγκελ γίνεται αντιληπτό πως εντός της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει η… μάχη ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια», αναφορικά με το ύψος της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Η μία πιο ήπια τάση, επιθυμεί αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και η άλλη που εκφράζεται από τα «γεράκια» 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και συνέχει αυξήσεων το επόμενο διάστημα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα