Χρηστικά

Ελαφραίνει το ποινολόγιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους


Αναλογικό σύστημα για το «πέναλτι-περικοπής» φέρνει το νομοσχέδιο του υπ.Εργασίας – Τι δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης

Νομοσχέδιο που καθιερώνει ένα αναλογικό σύστημα για το «πέναλτι-περικοπής» στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Αδωνις Γεωργιάδης. Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού πλαισίου για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, βρισκόταν υπό επεξεργασία από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η τωρινή το εξελίσσει την τελική της μορφή.

Το αναλογικό σύστημα προβλέπει ότι η κράτηση στη σύνταξη- άθροισμα κύριας και επικουρικής- ενός συνταξιούχου που εργάζεται, δεν θα περικόπτεται κατά 30%, αλλά θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης του. Αυτό σημαίνει πως  αν κάποιος συνταξιούχος εργαστεί για 15 ημέρες, τότε η περικοπή που θα υποστεί στη σύνταξή του θα είναι με αναλογία 15% και όχι με την πάγια του 30%.

Το νέο αυτό ευνοϊκότερο πλαίσιο είναι πιθανόν να λειτουργήσει ως κίνητρο για χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους που αποφεύγουν να δηλώσουν την εργασίας, προκειμένου να αποφεύγουν την πάγια περικοπή του 30%, ρισκάροντας όμως να πιαστούν από τις ελεγκτικές αρχές και να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο που αναλογεί έως και 12 συντάξεις.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως «τώρα ο εργαζόμενος συνταξιούχος χάνει αυτόματα το 30% της σύνταξής του, αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν πρέπει να τιμωρείται ένας συνταξιούχος που για κάποιον λόγο χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται».

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το μέτρο θα γίνει όσο το δυνατόν πιο δίκαιο, καθώς αυτό που ισχύει τώρα με τη ρύθμιση Κατρούγκαλου ουσιαστικά ευνοεί τη μαύρη εργασία.

Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να δουλεύουν χωρίς περικοπή σύνταξης

Υπάρχουν συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, που δεν εμπίπτουν στο σχετικό «ποινολόγιο», όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, υπό εξαίρεση τελούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ (αγρότες), με την προϋπόθεση ότι ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλισή τους.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες των συνταξιούχων που εξαιρούνται είναι οι ακόλουθες:

  • Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα που δεν υπάγεται στον Φορέα. Η εργασία αυτή μπορεί να είναι στην Επικράτεια, αλλά και σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Διακρατική Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και σε Όργανα και Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε Διεθνείς Οργανισμούς.
  • Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ (πχ αγρότες), εφόσον ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλιση του.
  • Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
  • Οι συνταξιούχοι με βάση το ν. 612/1977 (Ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ΑμεΑ).
  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι απολύθηκαν και είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως να είχαν το λιγότερο πέντε έτη συνεχούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, πριν από την απόλυση. Εξαιρούνται επίσης και οι στρατιωτικοί.
  • Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
  • Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
  • Οι δικαιούχοι σύνταξης, λόγω ανικανότητας ή θανάτου (κληρονόμοι) κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης , καθώς και λογοτέχνες και καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο.
  • Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα