Χρηστικά

Εμπλοκή στο υπερόπλο Eispraxis της Εφορίας και στις αυτόματες κατασχέσεις!


Αναβλήθηκαν για τον Ιούλιο οι αυτόματες κατασχέσεις σε συζύγους και άλλους συγγενείς, σε εταίρους και νομίμους εκπροσώπους

Εμπλοκή παρουσίασε το υπερόπλο της Εφορίας για τις αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων των οφειλετών καθώς των συνυπόχρεων συγγενών και συνεταίρων.

Πρόκειται για την εφαρμογή Eispraxis, που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει από τον Ιανουάριο του 2023, σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας, αλλά η λειτουργία του διαρκώς αναβάλλεται.

Το Eispraxis λειτουργεί, σήμερα, μόνο στα μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπου στόχος είναι οι μεγαλοοφειλέτες.

Το επόμενο ορόσημο έναρξης της λειτουργίας του για τις Εφορίες όλης της χώρας, ήταν ο Ιούλιος του 2023, στη συνέχεια ο Ιανουάριος του 2024 και τώρα η νέα ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής του λειτουργίας είναι ο Ιούλιος του 2024.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη διασύνδεση του κεντρικού μητρώου του Eispraxis, με το κεντρικό μητρώο οφειλετών του taxisnet, με όλες της ΔΟΥ της χώρας, αλλά κυρίως με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τις τράπεζες.

Πως θα γίνονται οι αυτόματες κατασχέσεις

Εφόσον από τον Ιούλιο λειτουργήσει και στις ΔΟΥ το Eispraxis, θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως το Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο, και φυσικά τις τράπεζες. Επιπλέον, θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με τις φορολογικές αρχές από άλλες χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Με βάση τον σχεδιασμό το Eispraxis:

 • Θα παρακολουθεί το «προφίλ» κάθε οφειλέτη, 
 • Θα έχει καταγραμμένη την περιουσιακή του κατάσταση
 • Θα ανταλλάσσει στοιχεία με το Κτηματολόγιο το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.
 • Θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε.
 • Θα παρακολουθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία.

Και οι συνυπόχρεοι

Το μεγάλο ατού για την ΑΑΔΕ και ο εφιάλτης για τους οφειλέτες, είναι, ότι το Eispraxis, δεν θα περιορίζεται μόνο στον βασικό οφειλέτη, αλλά θα παρακολουθεί και θα λαμβάνει μέτρα και κατά των συνυπόχρεων προσώπων.

Πρόκειται για συζύγους και λοιπούς συγγενείς, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).

Ακόμη, θα ενσωματώνει και ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για την τήρηση των ρυθμίσεων τους, ώστε να προειδοποιούνται όταν πρόκειται να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.

Οι καινοτομίες που φέρνει το Eispraxis

Οι καινοτομίες που εισάγει το Eispraxis είναι οι ακόλουθες:

 1. Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
 2. Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
 3. Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
 4. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
 5. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
 6. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
 7. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
 8. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών. Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση των  ρυθμίσεων τους.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα