Διεθνή

Έναρξη εκπόνησης οικονομικών σχεδίων για το 2018 από την Κίνα


 Ξεκίνησε σήμερα το Κεντρικό Συνέδριο Οικονομικών Εργασιών, καθώς οι ηγέτες της Κίνας αρχίζουν να αξιολογούν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας το 2017 και να εκπονούν σχέδια για το 2018.

Κατά την ανασκόπηση του οικονομικού έργου που επιτεύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των αποφάσεων από το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και στην επίτευξη των οικονομικών στόχων το 2018, με την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας να αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση.

Παρατηρητές σημειώνουν ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση θα αντικατοπτρίζουν τη νέα αναπτυξιακή ιδέα της Κίνας, που αφορά την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας.

Η αντιμετώπιση των μεγάλων κινδύνων, η εξάλειψη της φτώχειας και ο έλεγχος της μόλυνσης θα είναι «οι τρεις μεγάλες μάχες» για το 2018, ενώ αναμένεται σημαντική πρόοδος.

Η οικονομική ατζέντα θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην πλευρά της προσφοράς, την εφαρμογή στρατηγικής για την ενίσχυση των μη αστικών περιοχών και την προώθηση συντονισμένης ανάπτυξης στα αστικά κέντρα και στις μη αστικές περιοχές.

Το έργο της επόμενης χρονιάς, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, θα επικεντρωθεί επίσης στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών, τη δημιουργία ενός μηχανισμού στέγασης με αποτελέσματα διαρκείας και στην παροχή περισσότερων οικολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα, πάνω από το στόχο της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6,5% για το τρέχον έτος. Η οικονομία δείχνει βελτίωση των δομών με τη νέα οικονομία να συνεισφέρει πάνω από το 10% και τον ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών να ξεπερνά τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.

Με μέσο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 7% τα τελευταία πέντε χρόνια, η κινεζική οικονομία συνεισέφερε πάνω από 30% στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, και θεωρείται κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα περίπλοκο παγκόσμιο περιβάλλον και εσωτερικές διαρθρωτικές διαμάχες, πιθανούς κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ανομοιότητες μεταξύ κλάδων και περιοχών. «Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα του συστήματος έχει προκαλέσει κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε πρόσφατα το ΔΝΤ, συμβουλεύοντας την Κίνα να λάβει μέτρα όπως η ενίσχυση της εποπτείας του συστημικού κινδύνου και η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις