Πολιτική

Επαφές Tσίπρα και πέραν του Ατλαντικού για τις μεθοδεύσεις Τόμσεν


Aμεσα ανακλαστικά από την κυβέρνηση για τα περί του Wikileaks και της συνομιλίας Πολ Τόμσεν, με την επικεφαλής του Ταμείου στην Αθήνα Ντέλιας Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ιβα Πέτροβα, για την Ελλάδα με απειλές και στοχεύσεις εναντίον της Αθήνας και της ΕΕ.

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η δημιουργία συνθηκών χρεοκοπίας αποτελεί την επίσημη θέση του.

Συγκεκριμένα η κα Γεροβασίλη δήλωσε ότι “η ελληνική κυβέρνηση ζητάει εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του ταμείου”.

Μάλιστα νωρίτερα, από την επίσημη τοποθέτηση της κυβερνησης, πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας", εφόσον τα στοιχεία είναι αληθή.

Ιδιαίτερης αξίας και σημασίας υπήρξε η απόφαση για άμεση έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Κοτζιά και Ολγας Γεροβασίλη.

Επίσης στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Νίκος Κοτζιάς.

Αποδίδοντας απολύτως τη σοβαρότητα και κρισιμότητα της κατάστασης μιας και τη Δευτέρα ξεκινά ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης - όπως έγινε γνωστό - ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σημείωσε ότι όπως έχει καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρεί «πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε  επίσης τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, καθώς και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα επικοινωνήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. 

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από του αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας  όπως έγινε γνωστό θα σταλεί και επιστολή στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις