Αγορές

Επέστρεψε στα κέρδη η Wall- Σχεδόν 1.9% πάνω ο Dow


Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, παρά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, εξαιτίας της ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, ενώ χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι περιμένει κάποιες πληθωριστικές πιέσεις στο επόμενο διάστημα, αλλά δεν θα είναι αρκετές για να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. «Αναμένουμε ότι καθώς η οικονομία θα ανοίγει και θα ανεβάζει ταχύτητα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανοδική πίεση στις τιμές». H αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Πάουελ, θα απαιτούσε την επιστροφή της οικονομίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2%.

Την εβδομάδα που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανέβηκαν στις 745.000 από 736.000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση στις 750.000. Οι πολίτες που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας έπεσε στα 4,295 εκατομμύρια από 4,419 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης ανεργίας έπεσε στο 6,2% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι χάθηκαν σχεδόν 10 εκατ. θέσεις, λόγω πανδημίας.

Για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες, στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν χθες Πέμπτη λιγότερα από 40.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Μετά την κορύφωση με σχεδόν 300.000 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες την 8η Ιανουαρίου, ο αριθμός των μολύνσεων σε ημερήσια βάση άρχισε σταδιακά να κατεβαίνει στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από το Χάλογουιν, τη γιορτή των Ευχαριστιών και τις γιορτές του τέλους του έτους, συνώνυμες με πολλές μετακινήσεις σε όλη τη χώρα και την επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού. Άλλη ενθαρρυντική ένδειξη στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη (πάνω από 520.000 νεκροί εξαιτίας της COVID-19): οι εβδομαδιαίοι μέσοι όροι των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία μειώνονται. Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ επιταχύνεται, με τα (τρία, πλέον) εγκεκριμένα εμβόλια: αυτό της συμμαχίας Pfizer/BioNTech, αυτό της Moderna και, εδώ και λίγες ημέρες, αυτό της Johnson & Johnson.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να μην αυξήσουν την παραγωγή τον Απρίλιο, με μικρές εξαιρέσεις για τη Ρωσία και το Καζακστάν.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 31,497.94 μονάδες, με κέρδη 1.86%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,841.02 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.93%. 

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 12,920.15 μονάδες, με άνοδο 1.55%.