Χρηστικά

Επιδότηση δόσης στεγαστικών δανείων: Ανοίγει η βεντάλια των δικαιούχων


Διευρύνονται κατά 30% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Ανοίγει η βεντάλια των δικαιούχων που έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προβλέπει διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων του προγράμματος, το οποίο αφορά κυρίως ευάλωτα νοικοκυριά και επιδοτεί το 50% της αύξησης του επιτοκίου για 12 μήνες. Η επιδότηση καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, μέσω της υπουργικής απόφασης παρατείνεται κατά τρεις μήνες και έως τις 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα

Η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνεται καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Επίσης τα περιουσιακά κριτήρια «ανοίγουν» έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Σ’ ό,τι αφορά στους άγαμους το εισόδημα πρέπει να έχει ως ταβάνι τα 9.100 ευρώ. 
Συγκεκριμένα:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό - 9.100 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη - 13.650 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος - 18.200 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη  - 22.750 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω -27.300.

Περιουσιακά κριτήρια

Όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ: η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 156.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 19.500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 234.000 ευρώ.

Κριτήρια διαμονής

Ο δικαιούχος ένταξης στο πρόγραμμα πρέπει να έχει ως κύρια κατοικία το ακίνητο επί του οποίου έχει εγγραφεί εμπράγματο βάρος για την εξασφάλιση της οφειλής του προς το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.

"Πάγωμα" των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

Από την 1η Μαΐου και έως τον Απρίλιο του 2024, οι τράπεζες αλλά και οι servicers θα εφαρμόσουν προγράμματα στήριξης των συνεπών δανειοληπτών, μέσω του «παγώματος» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Σημείο «κλειδί» των προγραμμάτων αποτελεί το γεγονός ότι το επιτόκιο βάσης θα μειωθεί κατά 20 μονάδες βάσης, ενώ το τελικό επιτόκιο θα έχει σταθερό προσδιορισμό, χωρίς να επηρεάζεται από τις ανοδικές μεταβολές που θα ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το Euribor που διαμορφώνεται με βάση τα επίπεδα που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Μειώνεται, δηλαδή κατά 20 μονάδες βάσης, στο 2,7% και 2,8%. Με δεδομένο ότι το περιθώριο ο περιθώριο είναι περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες συν το Euribor, τα περισσότερα επιτόκια κλειδώνουν στο 5,2% με 5,3%.

 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα