Απατεώνες που παρίσταναν την Οργανωτική Επιτροπή της προεδρικής ορκωμοσίας Τραμπ–Βανς κατάφεραν να αποσπάσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε από τις αμερικανικές αρχές.
Οι δράστες χρησιμοποίησαν παραπλανητικές διευθύνσεις email, οι οποίες έμοιαζαν σχεδόν ταυτόσημες με τις επίσημες της επιτροπής, ώστε να εξαπατήσουν ή να πιέσουν τα θύματα να «δωρίσουν» μεγάλα ποσά σε stablecoins.
Συγκεκριμένα, η απάτη αφορούσε συνολικά περισσότερα από 250.000 δολάρια σε USDT (Tether), ένα ψηφιακό νόμισμα που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο. Από αυτά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητεί πλέον τη μόνιμη δήμευση ποσού ύψους 40.400 USDT, προκειμένου να «αποθαρρυνθεί η εγκληματική δραστηριότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα».
Ένα γράμμα διαφορά
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι απατεώνες χρησιμοποίησαν email διευθύνσεις του τύπου @t47lnaugural.com, με πεζό «l» (L), που μοιάζει πολύ με το κεφαλαίο «I» (άι) στο αυθεντικό @t47inaugural.com. Η αλλαγή ήταν σχεδόν ανεπαίσθητη στο μάτι, αλλά αποδείχθηκε καθοριστική για την επιτυχία της απάτης.
Τα μηνύματα, τα οποία εστάλησαν τον Δεκέμβριο, φέρονταν να προέρχονται από τον Στιβ Γουίτκοφ, τότε συμπρόεδρο της επιτροπής. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το θύμα «πίστευε ότι έκανε δωρεά στην Οργανωτική Επιτροπή Τραμπ–Βανς μέσω ψεύτικης διεύθυνσης email».
Μέσα σε μόλις 24 ώρες από τη μεταφορά των κρυπτονομισμάτων, 215.000 USDT είχαν ήδη μετακινηθεί σε πληθώρα άλλων ψηφιακών πορτοφολιών. Ωστόσο, οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων σε λογαριασμό στην πλατφόρμα Binance, στο όνομα ενός ατόμου με διεύθυνση στη Νιγηρία: του Ehiremen Aigbokhan.
Η Binance συνεργάστηκε με τις αρχές και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα «παγώματος» του λογαριασμού, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο.
Νομικές ενέργειες και αποκατάσταση θυμάτων
Οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν τη δήμευση του εντοπισμένου ποσού ως μέτρο καταστολής της διαδικτυακής εγκληματικότητας, αλλά και ως μέσο επιστροφής μέρους των κεφαλαίων στους εξαπατημένους δωρητές.
Η υπόθεση φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη χρηστικότητα, αλλά και την ευπάθεια (της μη επαρκώς ρυθμισμένης ακόμα) αγοράς των κρυπτονομισμάτων απέναντι σε επιτήδειες πρακτικές, ειδικά σε περιβάλλοντα όπου η πολιτική και η οικονομική εξουσία διασταυρώνονται με υψηλό ενδιαφέρον.