Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι εξαπέλυσε νέα ομοβροντία πληγμάτων με στόχο υποδομές στην Τεχεράνη, καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μετά την ισραηλινοαμερικανική επίθεση στο Ιράν, στις 28 Φεβρουαρίου.
«Ο ισραηλινός στρατός μόλις εξαπέλυσε μια σειρά πληγμάτων μεγάλου εύρους με στόχο υποδομές του τρομοκρατικού ιρανικού καθεστώτος στην Τεχεράνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον του Ιράν την 28η Φεβρουαρίου, ο πόλεμος εξαπλώθηκε στην περιοχή προκαλώντας θύματα σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στα ΜΜΕ, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν βρίσκεται σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα το σύνολο των παρακάτω απολογισμών.
Αυτοί οι αριθμοί βασίζονται σε στοιχεία που επικοινωνούν οι κυβερνήσεις, οι ένοπλες δυνάμεις, οι υγειονομικές αρχές και οι οργανισμοί διάσωσης των χωρών.
Έκκληση Γκουτέρες από την Άγκυρα για τερματισμό του πολέμου
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισκέφθηκε σήμερα την Άγκυρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους πρόσφυγες και για να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις περιφερειακές κρίσεις, τα ανθρωπιστικά ζητήματα και την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι η επιλογή της Τουρκίας για τη φετινή επίσκεψή του συνδέεται με τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η χώρα στη φιλοξενία προσφύγων τα τελευταία χρόνια.
«Αυτή τη φορά βρίσκομαι στην Τουρκία, για να αποτίσω φόρο τιμής στη γενναιοδωρία του τουρκικού λαού, ο οποίος φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο κατά τη διάρκεια της θητείας μου στον ΟΗΕ», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απένειμε στον Γκουτέρες το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Ατατούρκ, επισημαίνοντας τη σημασία των ανθρωπιστικών προσπαθειών του και τη συνάφειά τους με τη διεθνή ειρήνη.
«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, παρά τις εκστρατείες δυσφήμισης, πιστεύω ότι οι βασισμένες σε αρχές και αφοσιωμένες προσπάθειές σας για την επίλυση των ανθρωπιστικών κρίσεων, κυρίως στη Γάζα, και για την εδραίωση της διεθνούς ειρήνης, συνάδουν απόλυτα με το πνεύμα και τους στόχους αυτού του εξαίρετου βραβείου», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες τους, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να στηρίξει πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, ώστε να γίνει ένας «πιο αντιπροσωπευτικός και δίκαιος οργανισμός».
Παράλληλα, η Τουρκία, όπως τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετέχει ενεργά σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή πολέμων και συγκρούσεων, ιδίως στην περιοχή του Ιράν, και τη μείωση των ανθρωπιστικών κρίσεων.
«Μεταφέρουμε νερό για να σβήσουμε κάθε φωτιά, κυρίως συγκρούσεις, πολέμους, τυραννίες και ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή μας. Ως Τουρκία, διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές επαφές για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της βίας, και ιδίως στο Ιράν, η οποία ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε καταστροφή», ανέφερε, ενώ, αφήνοντας υπόνοιες περί πρόθεσης υπονόμευσης της ρόλου της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη διπλωματική δραστηριότητα.
«Παρά την προσπάθεια όσων θέλουν να μας αποθαρρύνουν και να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με υπομονή και αποφασιστικότητα», υποστήριξε.
«Η άμβλυνση της βίας και ο διάλογος είναι η καλύτερη λύση. Θέλω να απευθύνω έκκληση για τον τερματισμό αυτών των επιθέσεων και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Ο απολογισμός των θυμάτων στην περιοχή
Ιράν
Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανέφερε τη Δευτέρα πως περισσότερα από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων περίπου 200 γυναίκες και 200 παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν τραυματιστεί.
Η μκο Human Rights Activists News Agency (HRANA), με έδρα τις ΗΠΑ, καταμέτρησε από την πλευρά της την Τετάρτη 11 Μαρτίου τουλάχιστον 1.825 νεκρούς, εκ των οποίων 1.276 αμάχους, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 200 παιδιών, όπως και 197 στρατιωτικών και 352 ανθρώπων, η ιδιότητα των οποίων δεν έχει καθοριστεί.
Ισραήλ
Οι υπηρεσίες διάσωσης και οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 14 νεκρούς συνολικά μετά την έναρξη του πολέμου.
Σύμφωνα με τους διασώστες, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους 4 ανήλικοι και δεκάδες τραυματίστηκαν στο Ισραήλ, από τότε που το Ιράν ξεκίνησε να εκτοξεύει πυραύλους στη χώρα απαντώντας στα αμερικανικό-ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με έναν απολογισμό που υπολόγισε το AFP βάσει των ανακοινώσεών τους.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών κατά τη διάρκεια μαχών στον νότιο Λίβανο.
Λίβανος
Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανέφερε σήμερα πως 687 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαχών τη 2α Μαρτίου μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, εκ των οποίων 98 παιδιά και 52 γυναίκες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τους 800.000.
Ο λιβανέζικος στρατός είπε πως τρεις στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί.
Η οργάνωση Χεζμπολάχ δεν έχει ανακοινώσει απώλειες στις τάξεις της.
Ο Κόλπος
Οι αρχές των χωρών του Κόλπου και η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) έκαναν λόγο για 24 νεκρούς σε αυτήν την περιοχή από την έναρξη των ιρανικών επιθέσεων, μεταξύ αυτών 11 άμαχοι.
Μεταξύ των στρατιωτικών ή μελών των δυνάμεων ασφαλείας, επτά είναι Αμερικανοί στρατιώτες.
Στο Κουβέιτ, ο στρατός και το υπουργείο Υγείας έχουν καταγράψει 6 νεκρούς: δύο στρατιώτες από το Κουβέιτ, δύο συνοριοφύλακες και δύο αμάχους, μεταξύ αυτών ένα κορίτσι 11 ετών.
Το υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων και το γραφείο ΜΜΕ του Ντουμπάι αναφέρουν έξι νεκρούς, τέσσερις αμάχους και δύο στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή ενός ελικοπτέρου που αποδίδεται σε τεχνική βλάβη.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας μιλά για δύο νεκρούς αμάχους, την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοινώνει επίσης δύο νεκρούς.
Το κέντρο θαλάσσιας ασφάλειας του Ομάν ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ναυτικού στη θάλασσα.
Στο Κατάρ, το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε 16 τραυματίες, χωρίς να αναφέρει νεκρούς.
Η Centcom επιβεβαίωσε τον θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτικών στο Κουβέιτ και ενός ακόμη στη Σαουδική Αραβία.
Ιράκ
Ένοπλες οργανώσεις και αξιωματούχοι δήλωσαν πως τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του AFP.
Φιλοϊρανοί μαχητές στο Ιράκ ανέφεραν πως 32 μέλη τους σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα που αποδίδουν στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.
Ομάδες Κούρδων ανταρτών δήλωσαν πως τουλάχιστον 3 Ιρανοί Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς που αποδίδονται στο Ιράν εναντίον θέσεών τους στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Κουρδικές πηγές ασφαλείας λένε πως ένα στέλεχος ασφαλείας του αεροδρομίου σκοτώθηκε σε μια επίθεση με ντρόουν εναντίον του αεροδρομίου του Ερμπίλ.
Επιπλέον, αξιωματούχοι δηλώνουν πως ένας άμαχος σκοτώθηκε από θραύσματα μιας ρουκέτας έπειτα από ένα πλήγμα στη νοτιοανατολική Βαγδάτη.
Ιορδανία
Ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού της Ιορδανίας, ο ταξίαρχος Μουσταφά Χαγιαρί, δήλωσε πως 14 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε διαφορετικές περιοχές της χώρας από συντρίμμια πυραύλων και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους.
Συρία
Όπως μεταδίδουν συριακά κρατικά ΜΜΕ, οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώσεις συντριμμιών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ τη Δευτέρα.