Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας και γερουσιαστής, Μιγκέλ Ουρίμπε, υπέκυψε στα τραύματά του δύο μήνες μετά την ένοπλη επίθεση που δέχθηκε σε δημόσια συγκέντρωση στην Μπογοτά, τον Ιούνιο.
Η σύζυγός του, Κλαούντια Ταρασόνα, επιβεβαίωσε τον θάνατό του μέσω Instagram, γράφοντας: «Θα είσαι πάντα η αγάπη της ζωής μου. Σ’ ευχαριστώ για μια ζωή γεμάτη αγάπη. Αναπαύσου εν ειρήνη (…) Θα προσέχω τα παιδιά μας».
Ο 39χρονος συντηρητικός πολιτικός τραυματίστηκε σοβαρά στις 7 Ιουνίου, όταν δέχθηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι και μία στο πόδι από έναν 15χρονο, φερόμενο ως πληρωμένο δολοφόνο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Η κατάσταση της υγείας του παρέμενε κρίσιμη, με το νοσοκομείο να ανακοινώνει το περασμένο Σάββατο ότι υπέστη νέα εγκεφαλική αιμορραγία.
Η επίθεση προκάλεσε σοκ στη χώρα, αναζωπυρώνοντας φόβους για επιστροφή στις βίαιες δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν πολιτικές δολοφονίες και ένοπλες επιθέσεις ήταν συχνό φαινόμενο.
Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας, Φράνσια Μάρκες, δήλωσε ότι «η βία δεν μπορεί να συνεχίσει να σημαδεύει τη μοίρα μας. Η δημοκρατία δεν χτίζεται με σφαίρες ούτε με αίμα, αλλά με σεβασμό και διάλογο».
Ο Μιγκέλ Ουρίμπε, μέλος του κόμματος Δημοκρατικό Κέντρο του πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε (με τον οποίο δεν είχε συγγένεια), είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Μαΐου 2026, με στόχο να διαδεχθεί τον αριστερό πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο.
Ο 15χρονος ύποπτος της επίθεσης κρατείται, μαζί με δύο ακόμη φερόμενους συνεργούς, και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοκατοχή, τις οποίες αρνούνται.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για τον θάνατο του Κολομβιανού πολιτικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ζητήσει την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.