Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προτείνει την επιβολή νέου φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κοινού προϋπολογισμού της ΕE.
Η πρόταση, που αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη, αποκαλύφθηκε από τους Financial Times.
Ο «εταιρικός πόρος για την Ευρώπη» και το πεδίο εφαρμογής του
Ο νέος αυτός φόρος, που περιγράφεται σε προσχέδιο πρότασης της Επιτροπής ως «εταιρικός πόρος για την Ευρώπη», θα είναι ετήσιος και θα αφορά όλες τις εταιρείες με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως της χώρας έδρας τους, λαμβάνοντας υπόψη επιδοτήσεις και φόρους, σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ για το «καθαρό εισόδημα».
Το προσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι εταιρείες με τον υψηλότερο καθαρό κύκλο εργασιών να συνεισφέρουν αναλογικά περισσότερα. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ, το μέτρο απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών.
Πρόσθετες πηγές εσόδων και ανάγκες χρηματοδότησης
Εκτός από τον νέο εταιρικό φόρο, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του προϋπολογισμού. Αυτά περιλαμβάνουν:
-
Μερίδιο από αυξημένους ειδικούς φόρους στον καπνό.
-
Χρέωση για μη ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα.
-
Ένα ειδικό τέλος διαχείρισης για δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλων αποστάσεων, το οποίο στοχεύει κυρίως τις εισαγωγές από την Κίνα.
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η άνευ προηγουμένου αύξηση των αναγκών χρηματοδότησης –από την κάλυψη των αμυντικών φιλοδοξιών έως την άνοδο των επιτοκίων εξυπηρέτησης του χρέους– απαιτεί μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση.
Αντιδράσεις και υφιστάμενη χρηματοδότηση
Η επιδίωξη για διεύρυνση του προϋπολογισμού της ΕΕ προσκρούει εδώ και καιρό στις αντιρρήσεις των κρατών που έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία.
Επιπλέον, τα σχέδια της Κομισιόν είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν έντονες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης, καθώς πολλές εταιρείες ήδη δοκιμάζονται από τη χαμηλή ανάπτυξη και το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ο οποίος παραδοσιακά αντιστοιχεί στο 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των κρατών-μελών (περίπου 1 τρισ. ευρώ), χρηματοδοτείται κυρίως από εθνικές εισφορές, αλλά περιλαμβάνει και ανεξάρτητες πηγές εσόδων, όπως τελωνειακούς δασμούς και τον ΦΠΑ.
Η Κομισιόν θέλει επίσης να αναθεωρήσει και πιθανώς να αυξήσει τα υφιστάμενα έσοδα από:
-
Τελωνειακά τέλη.
-
Πώληση δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο του συστήματος ETS.
-
Φόρο στις εισαγωγές με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.
-
Τέλος για μη ανακυκλώσιμα πλαστικά απόβλητα, το οποίο, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα αυξηθεί από τα 0,80 σεντς ανά κιλό.
Η επίσημη παρουσίαση της πρότασης αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, μαζί με τα σχέδια δαπανών του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.