Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδια για την επιβολή φόρου στις ψηφιακές εταιρείες, μια κίνηση που αποτελεί σαφή νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Meta.
Απόσυρση φόρου εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, οι Βρυξέλλες απέσυραν την επιλογή του ψηφιακού φόρου από τη λίστα των προτεινόμενων φόρων για την άντληση εσόδων στο πλαίσιο του επόμενου επταετούς δημοσιονομικού προγράμματος της ΕΕ. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή και περιήλθε στην κατοχή του Politico.
Λίγες μόνο ημέρες πριν από την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε εντατικές και κρίσιμες συζητήσεις για να αποφασίσουν ποιοι φόροι θα συμπεριληφθούν στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί την Τετάρτη και αφορά τον προϋπολογισμό που ξεκινά το 2028. Το έγγραφο, το οποίο ενδέχεται ακόμη να τροποποιηθεί, περιλαμβάνει μια λίστα με πιθανούς φόρους, αλλά δεν προσδιορίζει τα αναμενόμενα έσοδα από τον καθένα.
Στρατηγική μεταστροφή για την ΕΕ
Η απόφαση να μην επιβληθεί ψηφιακός φόρος αποτελεί μια σημαντική μεταστροφή για την ΕΕ. Μόλις τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών ως μέσο για την αποπληρωμή του κοινοτικού χρέους, ιδέα που είχε συζητηθεί από τους 27 επιτρόπους.
Αυτή η αλλαγή στάσης μπορεί να είναι μια στρατηγική κίνηση εκ μέρους της ΕΕ, η οποία επιδιώκει ευνοϊκούς όρους στο εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη απειλήσει με δασμούς κατά του Καναδά ως αντίποινα για την επιβολή ψηφιακών φόρων από την καναδική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι οι Financial Times είχαν μεταδώσει νωρίτερα πως η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την επιβολή φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθούν νέες ανεξάρτητες πηγές χρηματοδότησης για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο ετήσιος φόρος αυτός θα επιβάλλεται σε όλες τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, μετά τον υπολογισμό επιδοτήσεων και φόρων, δηλαδή αυτό που η ΕΕ ορίζει ως «καθαρό κύκλο εργασιών».