Διεθνή

Ο Μακρόν εξέφρασε την στήριξη του προς τον πρωθυπουργό της Αρμενίας


Τη στήριξή του προς την Αρμενία και τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, στον απόηχο των πρόσφατων αποπειρών αποσταθεροποίησης της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αρμένιο ηγέτη για την αλληλεγγύη της Γαλλίας απέναντι σε κάθε ενέργεια που απειλεί τη δημοκρατική ομαλότητα στην Αρμενία, χαρακτηρίζοντας τη συνομιλία τους «θετική».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Μακρόν επαίνεσε τις «θαρραλέες προσπάθειες» του Πασινιάν για την επίτευξη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. «Η ειρήνη και το άνοιγμα των συνόρων θα αποτελέσουν σημαντική εξέλιξη και πρότυπο για την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τηλεφώνημα έρχεται λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη του Πασινιάν ότι οι αρμενικές αρχές απέτρεψαν απόπειρα πραξικοπήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο αποδόθηκε σε στελέχη της αποστολικής Εκκλησίας και ειδικότερα στον αρχιεπίσκοπο Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ο οποίος και συνελήφθη.

Ο Γκαλστανιάν είχε ηγηθεί μαζικών κινητοποιήσεων το 2024, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν, τον οποίο κατηγορούσε για παραχωρήσεις προς το Αζερμπαϊτζάν. Πίσω από τον αρχιεπίσκοπο τάχθηκαν και δύο πρώην πρωθυπουργοί, που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Μόσχα.

Η ρωσική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αρμενία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις