Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι αφαιρεί τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, από τη «μαύρη λίστα» των προσώπων που χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες», κίνηση που ερμηνεύεται ως μήνυμα στήριξης προς τη νέα συριακή ηγεσία και ως προοίμιο της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα.
Η απόφαση, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, αποδίδεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Συρία μετά την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και το τέλος μιας μακρόχρονης περιόδου αυταρχικής διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλ Σάρα να ενισχύσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών και την εξάλειψη των υπολειμμάτων χημικών όπλων. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η Δαμασκός έχει επιδείξει «δέσμευση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» και για την προώθηση «πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς υπό συριακή ηγεσία».
Η επίσκεψη του Αχμέντ αλ Σάρα στον Λευκό Οίκο θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Σύρου ηγέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες από την ίδρυση του συριακού κράτους, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν παρότρυνσης των ΗΠΑ, προχώρησε στην άρση των κυρώσεων εις βάρος του Σύρου προέδρου, επιτρέποντάς του πλέον να ταξιδεύει στο εξωτερικό χωρίς ειδική εξαίρεση από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο αλ Σάρα έχει επιδιώξει να αποστασιοποιηθεί από το τζιχαντιστικό παρελθόν του, ενισχύοντας τις σχέσεις με τη Δύση και με χώρες του Κόλπου, ενώ έχει ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με το Ισραήλ, παρότι οι δύο χώρες παραμένουν τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ έρχεται λίγους μήνες μετά τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, όπου είχε απευθύνει για πρώτη φορά ομιλία ως επικεφαλής του νέου συριακού καθεστώτος.