Την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του παραχώρησε ο πάπας Λέων ΙΔ΄ στο αμερικανικό περιοδικό Crux, με αποσπάσματα να δημοσιεύονται στην περουβιανή εφημερίδα El Comercio.
Ο πάπας στάθηκε ιδιαίτερα στην αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα, επισημαίνοντας την ολοένα μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στα εισοδήματα πλουσίων και φτωχών, αλλά και εργαζομένων και διευθυντικών στελεχών. Αναφερόμενος στον Έλον Μασκ, σημείωσε: «Διάβασα ότι πρόκειται να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Περί τίνος πρόκειται και τι σημαίνει; Αν αυτό είναι το μοναδικό μέτρο αξίας, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».
Για το ουκρανικό ζήτημα, ο πάπας υπογράμμισε την ανάγκη άσκησης διεθνούς πίεσης ώστε να αποδειχθεί ότι οι διαφορές μπορούν να λυθούν ειρηνικά. «Δεν μπορούμε να χάσουμε ποτέ την ελπίδα. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο είδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός πάπας τόνισε ότι η «πόλωση» αποτελεί σήμερα μία από τις πιο επικίνδυνες τάσεις, καθώς «δεν βοηθά κανέναν ή, στην καλύτερη περίπτωση, ωφελεί ελάχιστους, την ώρα που οι πολλοί υποφέρουν