Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Μακρόν - Η πρώτη από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Είναι η πρώτη επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες από το 2022 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο Μακρόν ήταν ένας από τους τακτικούς συνομιλητές του Πούτιν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες έχουν διακόψει τις σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Τον Νοέμβριο του 2024, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του που οι δυτικοί ηγέτες «σταμάτησαν να του τηλεφωνούν». Όμως πρόσθεσε: «Εάν κάποιος από αυτούς επιθυμεί να επαναλάβει τις επαφές, το έχω πει πάντα και θέλω να το επαναλάβω: δεν έχουμε τίποτα εναντίον του».

Από τη γαλλική πλευρά έγινε λόγος για την «αμέριστη υποστήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ζήτησε ακόμη και «να ισχύσει το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για μια σταθερή και μόνιμη διευθέτηση της σύγκρουσης», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε δελτίο Τύπου.

Ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη το Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και ιδίως να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει το γραφείο του Γάλλου προέδρου. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να συνομιλήσουν σύντομα για τη συνέχεια, ανέφερε.

Η ρωσική πλευρά κάνει λόγο για μια «ουσιαστική συζήτηση» και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ιράν και το Ισραήλ, τις αμερικανικές επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά και για το Ουκρανικό, με το Κρεμλίνο να επισημαίνει ότι ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα της δυτικής πολιτικής.

«Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η ουκρανική σύγκρουση είναι άμεση συνέπεια των πολιτικών των δυτικών κρατών, τα οποία για πολλά χρόνια αγνόησαν τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας, δημιούργησαν αντιρωσικό έρεισμα στην Ουκρανία και ανέχθηκαν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων κατοίκων», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Οι δυτικές χώρες, όπως πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, ακολουθούν πολιτική που παρατείνει την πολεμική εμπλοκή και «τροφοδοτούν το καθεστώς του Κιέβου με σύγχρονα όπλα».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις