Στην πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης προς τον ΟΗΕ αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ . Ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για επίσημη επιβεβαίωση της τουρκολιβυκής προκλητικότητας. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της τονίζοντας έτσι την ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής αντίδρασης.
Συγκεκριμένα,ο κ.Μάντζος δήλωσε: "Η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης, που έχει υποβληθεί από τις 20 Ιουνίου 2025 στον ΟΗΕ, συνιστά πράξη επίσημης επιβεβαίωσης της επίμονης και συντονισμένης τουρκολιβυκής προκλητικότητας. Δυστυχώς για τα εθνικά μας συμφέροντα, η Κυβέρνηση της Τρίπολης δεν φαίνεται να «σέβεται τη μέση γραμμή», όπως αρχικά εμφανιζόταν από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως, να αμφισβητεί ευθέως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, σε εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Αντίθετα σε όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση της Τρίπολης, το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» που υπογράφηκε το 2019, είναι άκυρο και ανυπόστατο άρα δεν παράγει έννομες συνέπειες, πολλώ δε μάλλον στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών, του θεματοφύλακα της Σύμβασης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας που εν προκειμένω απροκάλυπτα παραβιάζεται.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει αφενός να μην απόσχει από την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, αφετέρου να απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά στη νέα αυτή πρόκληση, αποτρέποντας νέα «παιχνίδια επί χάρτου» είτε από την Τρίπολη είτε από τη Βεγγάζη, η οποία πρόσφατα εμφανίζεται φιλική προς τις τουρκικές θέσεις."