"Το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας είναι ελεύθερο και οι συλλογικές συμβάσεις καθορίζονται από απευθείας διαπραγματεύσεις των συμβαλλομένων μερών και σε περίπτωση αποτυχίας από τα μέρη, υπάρχει ο ΟΜΕΔ", ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Αριστεράς Θεανώς Φωτίου, με θέμα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας των δημοσιογράφων και συνολικά, των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με συνεχείς κινητοποιήσεις και απεργίες, διεκδικούν υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ανέφερε η Θεανώ Φωτίου και κατηγόρησε την υπουργό Εργασίας ότι "κωφεύει στα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις του κλάδου, δεν τους δέχεται σε συνάντηση" και αυτό, ενώ οι εργοδότες δεν προσέρχονται στη διμερή διαπραγμάτευση.
"Στις 2 Ιουλίου, η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, στη συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ δήλωσε ορθά-κοφτά ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια. Και ακολουθούν οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και ραδιοσταθμών, που δηλώνουν ότι θα πράξουν ό,τι και τα κανάλια. Πλήρης αδιαφορία από την Ένωση Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, με Πρόεδρο τον κ. Χατζηνικολάου, ζοφερή η κατάσταση στην περιφέρεια, όπου οι μισθοί κινούνται στο 60% του μέσου όρου των Αθηνών και οργιάζει η υποχρεωτική εκ περιτροπής εργασία", κατήγγειλε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι υπάρχει σε ισχύ μια συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τις δημόσιες επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως ορίζεται σχετικά στο ν. 3429/2005 και έχει διάρκεια ισχύος μέχρι 31-12-2025.
"Από εκεί και πέρα, έχουμε αποστείλει επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους, που τους καλούμε να προετοιμαστούν για τα σχέδια δράσης. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Ακούγονται και πολύ σημαντικές προτάσεις για την αύξηση κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είμαστε, λοιπόν, σ' αυτήν τη διαδικασία διαβούλευσης", είπε ο κ. Καραγκούνης και ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το πρώτο Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα "έχει να κάνει με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων και των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, τη δημιουργία βάσεων δεδομένων με στοιχεία για μισθούς, κόστος παραγωγής, ανταγωνιστικότητα και απασχόληση, μελέτες, έρευνες και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων".
Ο υφυπουργός Εργασίας στάθηκε στις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπεγράφησαν "με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους", στον τομέα του μετάλλου και των ξενοδοχοϋπαλλήλων. "Είχαμε πει ότι εμείς θα βάλουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους και πάνω σ' αυτό θα μπορούν να χτιστούν πολύ καλύτερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καλύτερες συμφωνίες. Κι αυτό βλέπετε ότι γίνεται καθημερινά. Απόδειξη, λοιπόν, είναι η υπογραφή αυτών των συλλογικών συμβάσεων, τις οποίες, βεβαίως, τις επεκτείνουμε και τις καθιστούμε υποχρεωτικές", είπε ο κ. Καραγκούνης.
Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πιέσει για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, υπογράμμισε η Θεανώ Φωτίου. "Μπορούσε η Υπουργός να στηρίξει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δηλαδή τι αρκούσε να κάνει; Να επαναφέρει την απρόσκοπτη και χωρίς προϋποθέσεις μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Να αποκαταστήσει τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αρχές που καταργήσατε με την αντεργατική σας νομοθεσία. Μπορούσε η κυρία Υπουργός να ακυρώσει την αδιαλλαξία των εργοδοτών. Να απαγορεύσει διαφημίσεις από το κράτος σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές που θεσπίσατε για τις διαφημίσεις σε αυτά.Έχετε τρόπους πίεσης των εργοδοτών, κύριε Υφυπουργέ", είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
"Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν πραγματικό αποτύπωμα στον χώρο της εργασίας για να ενισχύσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυτό γίνεται με έναν τρόπο μεθοδικό,πάντα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, το οποίο το έχουμε ως προμετωπίδα. Αυτό έχει αποτύπωμα, στην πράξη υπογράφονται συλλογικές διαπραγματεύσεις και γίνονται συμφωνίες σε διάφορους τομείς", είπε ο υφυπουργός Εργασίας και και αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις στη βιομηχανία τροφίμων, στην καπνοβιομηχανία, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
"Είναι συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Αυτό γίνεται γιατί και εμείς προσπαθούμε και είναι δική μας βούληση να ενισχύσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θα μείνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και προφανώς, μέσα από τον γόνιμο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, θα έρθουμε να καταλήξουμε σε προτάσεις που θα ενισχύσουν την κατεύθυνση αυτή".