Ελλάδα

Παπασταύρου: Τετραπλασιασμός των επενδύσεων σε δίκτυα τα τελευταία χρόνια


Την ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα της χώρα μας, ιδίως εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ με θέμα «Blackout στην Ισπανία - Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;», στο πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας δικτύων και υποδομών, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε: «Επενδύουμε σταθερά από το δημοσιονομικό απόθεμα στις υποδομές μας. Ενώ το 2019 ξοδεύαμε 479 εκατ. για τα δίκτυα ενέργειας της χώρας, πέρυσι το ποσό αυτό έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ, τετραπλασιάζοντας τις επενδύσεις μας σε δίκτυα που για λίμναζαν για χρόνια».

Εστιάζοντας στη θεματική του συνεδρίου με αφορμή το μεγάλο blackout στην Ισπανία, ο υπουργός συνεχάρη το ΤΕΕ που για ακόμα μία φορά αναδεικνύει ένα θέμα αιχμής. Επισήμανε ότι «όταν παρουσιάστηκε ο κίνδυνος του blackout στη χώρα μας, ακολουθήθηκε για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος η πιο τεχνικά βέλτιστη λύση. Είναι η πιο δίκαιη; Όχι. Είναι η πιο αποτελεσματική; Ίσως όχι, αλλά είναι η τεχνικά βέλτιστη για να διασφαλιστεί αυτό που έπρεπε, δηλαδή να μην έχουμε blackout», σημείωσε.

«Είναι προφανές ότι αυτό ήταν τεχνικά βέλτιστο και αναγκαίο τότε. Σήμερα, επεξεργαζόμαστε έναν τρόπο να γίνεται αυτό πιο αποτελεσματικά και πιο δίκαια. Και αυτό είναι μια από τις προτεραιότητές μας», τόνισε ο κ. Παπασταύρου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδιόρισε τους τέσσερις άξονες στους οποίους η χώρα μας επενδύει στρατηγικά για την ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας, με πρώτο τις αξιόπιστες και σύγχρονες ενεργειακές υποδομές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεση με την Κρήτη.

Ειδική αναφορά έκανε στα τρία ταμεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα: το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. «Από αυτά τα Ταμεία, σημαντικά ποσά επενδύονται και στις διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και Βορείου Νοτίου Αιγαίου, αλλά και στα δίκτυα. Τώρα έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουμε», επισήμανε.

Στον άξονα της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης νέων διαδρομών ενέργειας και μείωσης εξάρτησης από ευάλωτες ή ασταθείς προμηθευτικές χώρες, ο κ. Παπασταύρου είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας έχει πάψει να είναι πλέον ένας netimporter και είναι netexporter. Είμαστε ένας αντικειμενικά υπαρκτός ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος». Θύμισε ότι, το 2019, εισαγάγαμε 6 εκατ. κυβικά για ιδιοκατανάλωση, με τις επενδύσεις σε δίκτυα υποδομών σε λιγότερα από 500 εκατ. ενώ σήμερα εισάγουμε 17 εκατ. κυβικά όπου τα 11 εκατ. αφορούν εξαγωγές, ενώ οι επενδύσεις στα δίκτυα έχουν φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ.

«Επενδύσαμε πολύ μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο για τη στήριξη του κάθετου διάδρομου φυσικού αερίου και αυτό γίνεται πράξη. Τα πρώτα συμβόλαια πηγαίνουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία», σημείωσε. Αναφερόμενος στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), την πλωτή μονάδα LNG στην Αλεξανδρούπολη, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία, καθώς και τα προγράμματα διασύνδεσης με την Κύπρο και την Αίγυπτο, υπογράμμισε: «Όλα αυτά δημιουργούν ένα ενεργειακό πλαίσιο που μας επιτρέπει να έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία».

Ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών και την ενίσχυση της εγχώριας, βιώσιμης παραγωγής ενέργειας, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε πως από το 2005, έχουμε μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 46% και τη χρήση λιγνίτη κατά 91%. «Ένα επίτευγμα που αποδεικνύει τη δέσμευσή μας σε ένα καθαρό και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον», προσθέτοντας ότι πάνω από το 56% της ηλεκτροπαραγωγής μας να προέρχεται πλέον από ήλιο και άνεμο.

Ειδική αναφορά έκανε ο ΥΠΕΝ και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή, θέτοντας τις βάσεις για την παραγωγή βιομεθανίου και υδρογόνου στη χώρα μας. «Η χώρα προσπαθεί να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών επιλογών από το βιομεθάνιο και το υδρογόνο έως το υδρογόνο, αλλά και την προώθηση του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων. Είναι κι αυτό ένα εθνικό πρόγραμμα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα