Η ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, οι επιταχυνόμενες εισροές ξένων κεφαλαίων και η ταχεία μεγέθυνση των εισηγμένων επιχειρήσεων φέρνουν στο προσκήνιο τα θέματα εποπτείας της αγοράς και της εταιρικής διακυβέρνησης.
Κατά γενική ομολογία, στους τομείς αυτούς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό βήμα έχει πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή του νόμου 4706/2020, που «βασίζεται στην πλέον σύγχρονη προσέγγιση της εταιρικής διακυβέρνησης»,.
Το επισημαίνει η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναστασία Στάμου, περιγράφοντας ένα νέο, υποχρεωτικό πλαίσιο, που εναρμονίζεται με τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου και τις Αρχές του ΟΟΣΑ.
Μιλώντας στο sofokleous in σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, τονίζει ότι είναι μια μεταρρύθμιση που ξεπερνά τον τύπο και αναζητά την ουσία.
«Οι συμπεριφορές καλής διακυβέρνησης μετατρέπονται σε εταιρική κουλτούρα μόνο μετά από σταθερή και μακροχρόνια εξάσκησή τους, πρωτίστως από την ηγεσία», τονίζει. «Χρειάζεται συνέπεια, τεχνογνωσία, υπομονή, αναγνώριση των λαθών και δέσμευση για τη διόρθωσή τους».
Αυτός είναι ο οδικός χάρτης που περιγράφει για την εξέλιξη της αγοράς σε ένα περιβάλλον αξιοκρατίας, διαφάνειας και ανταποδοτικότητας.
Κατά την εκτίμηση της, «η εποπτεία της εταιρικής διακυβέρνησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ιδίως η προληπτική εποπτεία, βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο». Η συμμόρφωση δεν είναι μόνο θέμα κανονιστικής υποχρέωσης, αλλά και στρατηγικό εργαλείο προσέλκυσης κεφαλαίων.
Στο πεδίο της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών, η κ. Στάμου τονίζει: «Η λήψη μέτρων για την βελτίωση του δείκτη συμμετοχής των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών στην κεφαλαιαγορά παραμένει επιτακτική ανάγκη.
Για το κρίσιμο ζήτημα των παραβάσεων και των διοικητικών κυρώσεων, η τοποθέτησή της είναι σαφής: «Τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αναλογικά των παραβάσεων που έχουν τελεσθεί. Αποσκοπούν στην αποτροπή και μη επανάληψη των παραβάσεων».
Όπως λέει, «της επιβολής προστίμων προηγείται η προληπτική εποπτεία», η οποία «εστιάζει στην κατανόηση από την αγορά του πνεύματος του νόμου και την αποφυγή σημαντικών αστοχιών».
Οι στόχοι της Επιτροπής για την επόμενη πενταετία είναι φιλόδοξοι, αλλά και ρεαλιστικοί. «Αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ αυτών τους πιο σημαντικούς, θα επέλεγα αυτούς που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη διαμόρφωση απλοποιημένου και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου με έμφαση στον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό», δηλώνει η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ ΤΣΟΠΑΝΙΔΗ
- H Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει σε ισχύ νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση. Ποιά είναι τα οφέλη που σταδιακά θα προκύψουν για την ευρύτερη χρηματιστηριακή κοινότητα;
- Στην Ελλάδα με το νόμο 4706/2020, το μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης μετασχηματίστηκε από σύστημα ελάχιστων υποχρεώσεων που συνδυαζόταν με αυτορύθμιση μέσω κωδίκων, σε σύστημα εκτεταμένων και σύνθετων υποχρεώσεων που προβλέπονται σε νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις.
Έχουμε ένα πλήρες, υποχρεωτικό πλαίσιο που προβλέπεται σε ειδικό νόμο. Το μοντέλο αυτό, αν και δεν απαντάται συχνά, είναι, πάντως, σε πλήρη αρμονία με τις επιταγές του ενωσιακού δικαίου και τις Αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ όπως αυτές έχουν πρόσφατα επικαιροποιηθεί.
Η εφαρμογή του βασίζεται στην πλέον σύγχρονη προσέγγιση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Η εταιρική διακυβέρνηση ως σύνολο αρχών που διέπει την άσκηση της διαχειριστικής εξουσίας στις επιχειρήσεις και διατρέχει την αλυσίδα αξίας τους, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.
Συμβάλλει στη δραστηριοποίηση βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία μίας αγοράς που χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, σταθερότητα, διαφάνεια και ανταποδοτικότητα.
Πέραν της γενικότερης σημασίας της εταιρικής διακυβέρνησης για την ανάπτυξη των εισηγμένων εταιριών, συγκεκριμένα οφέλη για την αγορά μας προκύπτουν από την ουσιαστική ενσωμάτωση των κανόνων, με στόχο
- Την εφαρμογή καλής εταιρικής διακυβέρνησης, ως μηχανισμού που υιοθετεί αρχές αξιοκρατίας και λογοδοσίας,
- Τη διαμόρφωση ισχυρών συστημάτων λήψης αποφάσεων, διαχείρισης κινδύνων και διαδικασίας «ελέγχων και ισορροπιών».
Εταιρική κουλτούρα
-Ολα αυτά βλέπετε να οδηγούν στη διαμόρφωση μίας νέας ηθικής των εισηγμένων επιχειρήσεων;
- Η καλή διακυβέρνηση αφορά το πώς ο οργανισμός διεξάγει τις δραστηριότητές του, πώς διεξάγεται διάλογος με τους μετόχους και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη και πώς ασκείται ο ρόλος του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο έχει την ευθύνη για την ευθυγράμμιση του πλαισίου διακυβέρνησης με το επιχειρηματικό όραμα, τη στρατηγική, τις ανάγκες και προοπτικές της εταιρίας και τον τρόπο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ηθική των επιχειρήσεων διαμορφώνεται με τη συνέπεια μεταξύ του τύπου και της ουσίας, με τη δημιουργία, ειδικότερα, εταιρικής κουλτούρας, με την οποία ισχυροποιείται η σύνδεση του οράματος και της στρατηγικής με την εφαρμογή στην πράξη.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ηθική διαμορφώνεται μέσω της συνήθειας.
Έχει αποδειχθεί ότι οι συμπεριφορές καλής διακυβέρνησης μετατρέπονται σε εταιρική κουλτούρα μόνο μετά από σταθερή και μακροχρόνια εξάσκησή τους, πρωτίστως από την ηγεσία, οι πράξεις της οποίας πρέπει όχι μόνο να είναι συμβατές με το πλαίσιο, αλλά να γίνονται συνήθειες μέχρι να εμπεδωθούν, να γίνουν κτήμα όλου του οργανισμού.
Χρειάζεται συνέπεια, θάρρος, πίστη, τεχνογνωσία, υπομονή, αναγνώριση των λαθών και δέσμευση για τη διόρθωσή τους. Η εφαρμογή αυτών των αρχών εντός των προβλεπόμενων μηχανισμών της εταιρικής διακυβέρνησης, θα αποδώσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τα οφέλη της για όλη την αγορά.
Τα θέματα εποπτείας
- Εκτιμάτε ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα στο εποπτικό έργο της Επιτροπής όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση; Είναι ανάλογη εκείνων των αντίστοιχων Αρχών σε χώρες της ΕΕ;
- Η εποπτεία της εταιρικής διακυβέρνησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ιδίως η προληπτική εποπτεία, βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Απόλυτη σύγκριση δεν μπορεί να υπάρχει, όχι μόνο λόγω έλλειψης αναλυτικών στοιχείων, αλλά κυρίως, λόγω ανομοιογένειας των θεσμικών πλαισίων και ακολούθως, των ελεγκτικών μηχανισμών.
Με την εποπτεία μας έχουν ενισχυθεί οι μηχανισμοί εταιρικής διακυβέρνησης. Αναδείχθηκε επίσης η σημασία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και των επιτροπών ελέγχου και έχει αναβαθμιστεί η πληροφόρηση των επενδυτών.
Επίσης έχει βελτιωθεί η ποιότητα των ανακοινώσεων, τόσο σε χρηματοοικονομικό όσο και σε επίπεδο ESG πληροφόρησης. Με την υποχρεωτική πολυμορφία και ποσόστωση στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της ηγεσίας και τη λήψη ορθών αποφάσεων.
- Στους συστηματικούς ελέγχους που διεξάγετε στις εισηγμένες εταιρείες διαπιστώνετε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην εταιρική διακυβέρνηση;
- Γενικά, η ανταπόκριση των εταιριών εκτιμάται ως θετική: η αγορά αναγνωρίζει πλέον ότι η ουσιαστική συμμόρφωση και η υιοθέτηση κουλτούρας καλής εταιρικής διακυβέρνησης, είναι σημαντική όχι μόνο για την αποφυγή επιβολής κυρώσεων, αλλά, κυρίως, για τη δημιουργία υπεραξίας και την προσέλκυση κεφαλαίων.
Επιπλέον, το υποχρεωτικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης έχει καταστήσει τις εταιρίες καλύτερα προετοιμασμένες για την προσαρμογή τους σε ένα πλέγμα ευρύτερων υποχρεώσεων που αφορούν ιδίως τη βιωσιμότητα, την κυβερνοασφάλεια, τη δέουσα επιμέλεια. Τα οφέλη είναι σαφώς περισσότερα, μακροπρόθεσμα, από τα κόστη.
Από την άλλη πλευρά, όσες εταιρίες δεν αντιλαμβάνονται αυτά τα οφέλη ή δεν μπορούν να τα «ρευστοποιήσουν» θα πρέπει να εξετάσουν τη μετάβασή τους σε πιο ήπιο από πλευράς ρυθμίσεων εταιρικής διακυβέρνησης περιβάλλον, όπως αυτό της Εναλλακτικής Αγοράς.
Από την πλευρά μας παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας για την άσκηση προληπτικής εποπτείας μέσω συνεχούς ενημέρωσης και συνδρομής και για τη διαμόρφωση μίας διαφανούς, βιώσιμης και ανθεκτικής αγοράς.
Ιδιώτες επενδυτές και μικρομέτοχοι
- Η καθημερινή συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αγορά κρίνεται μάλλον περιορισμένη., όπως και η αριθμητική παρουσία επιχειρήσεων στο ΧΑ. Τι χρειάζεται να γίνει από την πλευρά σας για να βελτιωθούν αυτοί οι δείκτες;
- Oι ιδιώτες επενδυτές (retail investors, λιανικής) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: Κινητοποιούν τις αποταμιεύσεις, μετατοπίζουν το κέντρο βάρος των επενδύσεων και είναι αυτοί που αντικατοπτρίζουν το πραγματικό επίπεδο εμπιστοσύνης στην αγορά.
Γι’ αυτό η ενίσχυση της συμμετοχής τους στις κεφαλαιαγορές τοποθετείται μέσα στον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ, αποτελεί στόχο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς μέσω του Savings & Investments Union, σύμφωνα και με τις Εκθέσεις Ντράγκι και Λέττα, εκφράζεται δε με συγκεκριμένη στρατηγική (Retail Investment Strategy).
Στην Ελλάδα η δημογραφική κρίση, σε συνδυασμό με τις συνεχείς και διεθνείς χρηματοοικονομικές κρίσεις και την πολύ χαμηλή ή μηδενική αποταμίευση, επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, παρά την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης σε αυτήν.
Η λήψη μέτρων για την βελτίωση του δείκτη συμμετοχής των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών στην κεφαλαιαγορά παραμένει επιτακτική ανάγκη.
Απαιτείται λοιπόν μία πολιτική επικεντρωμένη κυρίως στην ανάδειξη της κεφαλαιαγοράς ως πυλώνα της οικονομίας με καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στην παροχή επενδυτικών εργαλείων. Χρειάζεται να απομακρυνθούμε από την τραπεζοκεντρική αποταμίευση με την ανάπτυξη επενδυτικής κουλτούρας, ξεκινώντας από το σχολείο παροχή κινήτρων για αποταμιευτικούς επενδυτικούς λογαριασμούς.
Θετικά θα συνέβαλαν ακόμη η αξιοποίηση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και του ΤΕΚΑ, η χρήση νέων καινοτόμων τεχνολογιών για την προσέλκυση επενδυτών νεότερων γενεών, η εύκολη και φθηνή πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σημαντική παράμετροι θα ήταν επίσης η διαφάνεια, η επαρκής πληροφόρηση και ο εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και εποπτικών μηχανισμών.
Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να υποβάλλουμε σχετικές προτάσεις και να υλοποιούμε δράσεις για την επίτευξη των στόχων.
Γυναίκες στα ΔΣ εταιρειών
- Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση το ένα τρίτο των μελών του ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών θα αποτελείται απο γυναίκες. Πόσο επιδραστική κρίνεται ότι θα είναι η αλλαγή αυτή στην διοίκηση των εταιρειών;
- Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης της εταιρικής διακυβέρνησης που επήλθε με το νόμο 4706/20, καθιερώθηκε ελάχιστο ποσοστό υποεκπροσωπούμενου φύλου - που μέχρι σήμερα, είναι οι γυναίκες- το 25% του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται για τις μεγάλες εταιρίες στο 33%.
Η αύξηση του αριθμού των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια αναμένεται να έχει θετικές επιδράσεις στη διοίκηση των εταιριών, με τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και της ποιότητας λήψης αποφάσεων.
Η υποχρεωτική ποσόστωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ως στοιχείο της πολιτικής πολυμορφίας που οφείλουν να εφαρμόζουν οι εισηγμένες εταιρίες. Η συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια απορρέει από την ανάγκη σύνθεσης ενός επαρκώς διαφοροποιημένου συνόλου προσώπων, που δημιουργείται μέσω ενός φάσματος ιδεών, αντιλήψεων, εμπειριών, γνώσεων, προσόντων και δεξιοτήτων. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη ποικιλίας απόψεων, προάγοντας την αποτελεσματικότητα του διοικητικού συμβουλίου.
Χαρακτηριστικά που οι γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένα, όπως η ενσυναίσθηση, η ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων, η διαφορετική αντίληψη του κινδύνου, οι κοινωνικές δεξιότητες, συμβάλλουν στη δημιουργία αυτού του πολυσυλλεκτικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου η συζήτηση και η λήψη αποφάσεων είναι πιο ουσιαστική.
Πέραν της θετικής επίδρασης στη διακυβέρνηση, η υποχρεωτική ποσόστωση και γενικά η ισότητα των φύλων συνδέεται με καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και επιδόσεις, αποτελεί εργαλείο βιωσιμότητας και μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας.
Βασικά ευρήματα ερευνών καταδεικνύουν ότι η παρουσία των γυναικών στην αίθουσα συνεδριάσεων οδηγεί σε βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων και ότι τα συμβούλια με πολυμορφία διαπράττουν λιγότερα λάθη χρηματοοικονομικής αναφοράς.
Η εφαρμογή στρατηγικών για το φύλο θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων στους οργανισμούς και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης οικονομικής αξίας, ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας, δίνει δε την δυνατότητα παρουσίας και ανέλιξης περισσότερων γυναικών, συμβάλλοντας στην πραγματική εφαρμογή της ισότητας ευκαιριών.
Εταιρείες του ΧΑ σε διεθνή χρηματιστήρια
- Τα τελευταία χρόνιο πολλοί εισηγμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιλέγουν το dual listing, με παράλληλη διαπραγμάτευση των μετοχών τους σε άλλα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ποιές εκτιμάτε ότι είναι οι επιπτώσεις στην εμπορευσιμότητα των συγκεκριμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών;
- Θα πρέπει να ανατρέξουμε στα στατιστικά στοιχεία των dual listings. Ως γενικό σχόλιο θα έλεγα ότι στην εμπορευσιμότητα επιδρούν θετικά παράγοντες όπως, η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και η προβολή της εικόνας των εταιριών, που δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης της μετοχικής βάσης και αύξησης του όγκου συναλλαγών.
Περαιτέρω θετική μπορεί να είναι η σταθερότητα και η εξισορρόπηση στη διαμόρφωση της τιμής μεταξύ των αγορών.
Αρνητικές επιπτώσεις, από την άλλη, αποτελούν: ο κατακερματισμός των συναλλαγών εις βάρος της μικρότερης αγοράς από την οποία μπορεί να μεταφερθούν συναλλαγές, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών ή οι επιπλέον ρυθμιστικές υποχρεώσεις, η έλλειψη ενδιαφέροντος για την «τοπική» αγορά από διεθνείς επενδυτές. Βέβαια, κάθε περίπτωση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ο τελικός «απολογισμός» εξαρτάται από την συγκυρία, το διεθνές περιβάλλον, τη στρατηγική και το προφίλ του κάθε εκδότη.
- Εκτιμάτε ότι θα ήταν χρήσιμο να εισάγονται στο ΧΑ και μικρότερες εταιρείες, με ελαστικότερο πλαίσιο εισαγωγής και εποπτείας;
- Θα πρέπει να γίνει διάκριση ως προς την έννοια του μεγέθους: οικονομικά στοιχεία ή κεφαλαιοποίηση; Αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται απαραίτητα. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής, που ορίζονται από τη νομοθεσία που διέπει το Χρηματιστήριο, μπορούν να διαφοροποιούνται ως προς κάποια κριτήρια, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρίας (εκτός από αυτές της εταιρικής διακυβέρνησης, για τις οποίες δεν προβλέπονται εξαιρέσεις).
Η εισαγωγή μικρότερων σε μέγεθος εταιριών στην ελληνική αγορά, έχει πλεονεκτήματα καθώς μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα και τη δυναμική της αγοράς. αυξάνοντας τον αριθμό των εισηγμένων και διευρύνοντας τις επιλογές των επενδυτών. Παράλληλα οι νέες ΜμΕ εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε επενδυτές και να αποκτήσουν ρευστότητα και αναγνωρισιμότητα μέσω χρηματιστηρίου.
Στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάγκη να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο ένταξης των εισηγμένων στο ΧΑ εταιριών σε μεγαλύτερη, ενοποιημένη, αγορά, όπου τα μεγέθη μπορεί να υπολογίζονται διαφορετικά.
Σε κάθε περίπτωση, η εισαγωγή σε μια "δευτερεύουσα", «παράλληλη», αγορά με ηπιότερες απαιτήσεις, όπως είναι η Εναλλακτική Αγορά / EN.A. ή άλλη αντίστοιχη, μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσο στάδιο για μελλοντική εισαγωγή στην κύρια αγορά ή αντίστροφα, ως διέξοδος από την τελευταία. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης των εταιριών που επιθυμούν να διατηρήσουν τα «τοπικά» τους χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα της εποπτείας όμως είναι άλλο: διαφοροποιήσεις, απλοποιήσεις, αποκλίσεις, εξαιρέσεις που μπορεί να δίνονται για τους παραπάνω σκοπούς, δεν συνεπάγονται λιγότερη ή ελαστικότερη εποπτεία, παρά μόνο προσαρμογή της, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τις αρχές που τη διέπουν, όπως η αναλογικότητα.
Η στόχευση για το μέλλον
- Υπάρχει στον στρατηγικό σχεδιασμό της Επιτροπής κάποιος στόχος που θα θέλατε να υλοποιηθεί το συντομότερο;
-Υλοποιούμε πενταετές (2022-2027) στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης πέντε πυλώνων. Αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ αυτών τους πιο σημαντικούς, ως προς την χρονική προτεραιότητα, στόχους, θα έλεγα αυτούς που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη διαμόρφωση απλοποιημένου και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου με έμφαση στον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό, διότι εξυπηρετούν τις επίκαιρες ανάγκες:
α) εκσυγχρονισμού της ίδιας της Επιτροπής, με την βελτίωση των δομών διακυβέρνησής της και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων εποπτείας,
β) ενίσχυσης του ρόλου της κεφαλαιαγοράς στην προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξης της οικονομίας ιδίως στο πλαίσιο της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων και
γ) ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών στις έννοιες της αποταμίευσης και της επένδυσης.