Ο πληθωρισμός επιμένει στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, ενισχύοντας την αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις επικείμενες αποφάσεις της που αφορούν τα επιτόκια. Στην Ευρωζώνη υπήρξε μια ισχνή μείωση της τάξης του 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο (2,5% από 2,6%), ενώ στην Ελλάδα ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος (2,4%).
Τα νέα στοιχεία θα τεθούν υπόψιν των αξιωματούχων της ΕΚΤ στην επικείμενη συνεδρίαση του Ιουλίου και θα αποτελέσουν σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις που αφορούν τα επιτόκια. Μένει να φανεί αν οι κεντρικοί τραπεζίτες δουν μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι του πληθωρισμού και ποια ερμηνεία για τα εν λόγω αποτελέσματα θα επικρατήσει. Η μία όψη του νομίσματος είναι πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, έστω και με αργό ρυθμό και η νέα μείωση των επιτοκίων αποτελεί μια ρεαλιστική προσέγγιση. Η άλλη άποψη που ενδεχομένως να εκφραστεί από τα «γεράκια», τους… σκληρούς της ΕΚΤ, είναι πως ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος, μακριά από τον στόχο του 2% και γι’ αυτό το σενάριο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο, εμπεριέχει πολλαπλά ρίσκα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, με σημερινές τις δηλώσεις «φρενάρει» τις προσδοκίες για δεύτερη σερί μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, μετά από εκείνη του Ιουνίου, επικαλούμενη τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη επαρκείς αποδείξεις ότι ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό έχει περάσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπηρεσίες και τρόφιμα τροφοδοτούν τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,5% και στην Ελλάδα παρέμεινε στα επίπεδα του 2,4%. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρώς, στο 2,8% ετησίως από 2,9% έναν μήνα πριν.