Πολιτική

Επιστροφή στα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα


«Καυτός» Ιούλιος για το Μαξίμου - Αντιμέτωπος με τον εκλογικό νόμο, τις περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις

Μετά την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου είχε συναντήσεις σε καλό κλίμα με αξιωματούχους και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επενδύσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στα δυσεπίλυτα προβλήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Η επιστροφή στην καθημερινότητα δε θα διαρκέσει για πολύ, αφού ο πρωθυπουργός αναχωρεί και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στη Βαρσοβία, παρουσία των αρχηγών κρατών των μελών του Οργανισμού.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα την ώρα που η πρωτεύουσα έχει παραλύσει από τις απεργίες των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς κατά της ιδιωτικοποίησης των φορέων τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τις παραδοχές του Τ. Γκαλμπρέιθ περί ύπαρξης PLAN B και επιστροφής στην δραχμή από την κυβέρνηση το 2015, και την ίδια στιγμή οι δανειστές πιέζουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει άμεσα την επόμενη αξιολόγηση στην οποία περιλαμβάνονται οι εργασιακές σχέσεις και οι κρυφές ρυθμίσεις για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο Ιούλιος αναμένεται να είναι «καυτός» για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τις επόμενες 20 ημέρες πύρινα μέτωπα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται εντός της ημέρας να έχει συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών με τους εξ’ απορρήτων συνεργάτες του, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση αλλά και ανταλλαγή απόψεων τόσο για τα ανοιχτά ζητήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αλλά και για τα επόμενα βήματα σε επίπεδο σχεδιασμού.

Αγωνία για τους «200»

Ο εκλογικός νόμος παραμένει ένα από τα βασικά θέματα στην πολιτική σκακιέρα. Σήμερα, ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, έχοντας διχάσει ήδη τα κόμματα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο-τύποις- δείχνουν να παραμένουν αισιόδοξοι. Μέχρι την ώρα που θα έρθει άλλωστε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, μεσολαβεί αρκετός χρόνος για να καθορίσουν όλοι την τελική τους στάση. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι για τους ίδιους η εν λόγω πρωτοβουλία είναι κέρδος ούτως ή άλλως. «Μείναμε πιστοί στην υλοποίηση μία πάγιας δέσμευσης για τηνΑριστερά», φροντίζουν να θυμίζουν. Εξ’ αυτού του λόγου, η γραμμή είναι αποφεύγονται οι  υψηλοί τόνοι στις δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών.

Μένει ωστόσο να φανεί, αν θα υπάρξουν μέχρι το τέλος Κοινοβουλευτικές εκπλήξεις ή και τυχόν διαφοροποιήσεις από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Μέχρι στιγμής, στηρίζουν η Ένωση Κεντρώων και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Το ΚΚΕ θα στηρίξει την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους. Ακόμα όμως κι αν συνυπολογίσει κανείς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και ενδεχομένως τη στήριξη των κκ Παναγούλη και Νικολόπουλου, τα νούμερα είναι και πάλι οριακά, αγγίζοντας τους 198.

Πονοκέφαλος το ΕΚΑΣ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανασύρει τη γνωστή αφήγηση περί ισοδύναμων, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το πρόβλημα επικοινωνιακά και να μετριάσει τη δυσαρέσκεια των συνταξιούχων για το ΕΚΑΣ. 

Κατόπιν εορτής άλλωστε, ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για αντισταθμιστικά μέτρα που αφορούν σε επιδότηση των λογαριασμών στη ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ ή τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να στηριχθούν οι συνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ. Εντωμεταξύ, περίσσεψε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η γκρίνια από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι τελευταίοι γίνονται δέκτες παραπόνων.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις