Αιφνιδίασε την αγορά η ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) του ομίλου Βιοχάλκο/Στασινόπουλου, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει εντός του Ιουλίου σε ΑΜΚ, για να αντλήσει από την αγορά 250-300 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση κολοσσιαίου επενδυτικού προγράμματος 455 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται όμως ότι η πληροφορία είχε διαρρεύσει σε στενό κύκλο, γεγονός που προκάλεσε ήδη σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής. Από τις 2 Ιουνίου η μετοχή της ΕΛΧΑ βρίσκεται σε καθοδική πορεία έχοντας χάσει 12% σε δύο εβδομάδες.
Η επίσημη τυπική έγκριση για την ΑΜΚ θα δοθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί στις 9 Ιουλίου. Η ΓΔ θα δώσει εξουσιοδότηση για αύξηση έως 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο δηλωμένος στόχος είναι η άντληση περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Η ΑΜΚ θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, στους οποίους θα δοθεί όμως η δυνατότητα να αποκτήσουν κατά προτεραιότητα όσες νέες μετοχές τους αναλογούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος έχει συμφωνήσει με διεθνείς επενδυτές να καλύψουν μεγάλο μέρος της ΑΜΚ, προκειμένου να μειωθεί και η συμμετοχή του (μέσω της "Βιοχάλκο), που υπερβαίνει τώρα το 82%
Η διάθεση των νέων μετοχών προβλέπεται να γίνει μέσω συνδυασμένης προσφοράς: δημόσια προσφορά στην Ελλάδα προς ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, και ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών (book building) σε θεσμικούς επενδυτές. Οι δύο διαδικασίες θα «τρέξουν» παράλληλα και η τελική τιμή διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές, καθοριζόμενη από τα αποτελέσματα του διεθνούς βιβλίου προσφορών.
Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και διαχειριστές του βιβλίου προσφορών για τη θεσμική προσφορά θα είναι η Goldman Sachs και η UBS.
Γιατί καταργείται το δικαίωμα προτίμησης
Η διοίκηση της εταιρείας εισηγείται την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, υποστηρίζοντας ότι η δομή αυτή είναι η πλέον κατάλληλη για τη μεγιστοποίηση της επιτυχίας της συναλλαγής. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του διοικητικού συμβουλίου, οι βασικοί λόγοι είναι τρεις.
- Ταχύτερη ολοκλήρωση. Η διαδικασία μπορεί να κλείσει τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με μια παραδοσιακή αύξηση με δικαιώματα προτίμησης. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να εκμεταλλευθεί ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές και να περιορίσει την έκθεσή της σε γεωπολιτικούς ή μακροοικονομικούς κινδύνους.
- Καλύτερη τιμολόγηση μέσω βιβλίου προσφορών. Η διοίκηση θεωρεί ότι μόνο χωρίς δικαιώματα προτίμησης μπορεί να λειτουργήσει πλήρως ανταγωνιστικό βιβλίο προσφορών, προσελκύοντας ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Η αυξημένη ζήτηση εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη τιμή διάθεσης και μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους.
- Διεύρυνση της μετοχικής βάσης. Η εταιρεία επιδιώκει την προσέλκυση νέων επενδυτών και τη βελτίωση της διασποράς της μετοχής, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα και την εμπορευσιμότητά της στο χρηματιστήριο.
Τι θα ισχύσει για τους υφιστάμενους μετόχους
Παρότι καταργείται το τυπικό δικαίωμα προτίμησης, η ElvalHalcor προβλέπει μηχανισμό κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους.
Η προστασία αυτή ισχύει υπό προϋποθέσεις: αφορά μόνο όσους θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά διαθέτοντας κεφάλαια, και υπόκειται σε όποια πρόσθετα κριτήρια ορίσει ενδεχομένως το ΔΣ. Για όσους ασκήσουν το "δικαίωμα" τους, στόχος είναι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής που είχαν πριν την αύξηση, βάσει της ημερομηνίας καταγραφής (record date) που θα ορίσει το ΔΣ.
Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια
Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου 2026-2030, που προβλέπει επενδύσεις περίπου 455 εκατ. ευρώ. Βασικοί στόχοι είναι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η βελτίωση της αποδοτικότητας του ομίλου.
Τομέας Αλουμινίου. Η σημαντικότερη επένδυση του σχεδίου είναι ένα νέο ψυχρό έλαστρο, ετήσιας δυναμικότητας περίπου 300 χιλιάδων τόνων. Θα επιτρέψει στην εταιρεία να αξιοποιήσει πλήρως το μεγάλο θερμό έλαστρο που εγκαταστάθηκε το 2020 - επένδυση που ανέβασε τη δυνητική συνολική δυναμικότητα αλουμινίου έως και τους 800 χιλιάδες τόνους ετησίως. Αυτή η δυναμικότητα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς το ψυχρό έλαστρο.
Παράλληλα, σχεδιάζεται νέο χυτήριο και επέκταση των υποδομών ανακύκλωσης, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής ανακυκλωμένου μετάλλου στην παραγωγή αλουμινίου από περίπου 32% σήμερα σε περίπου 45% μακροπρόθεσμα.
Τομέας Χαλκού. Προβλέπονται στοχευμένες επενδύσεις για αύξηση της παραγωγής εξειδικευμένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας - όπως προμονωμένοι σωλήνες χαλκού, εξελασμένα προϊόντα και σωλήνες CuNi.
Η θυγατρική Sofia Med στη Βουλγαρία θα αποκτήσει νέο κέντρο ανακύκλωσης, που θα αυξήσει τη χρήση scrap χαμηλότερης ποιότητας, θα μειώσει την εξάρτηση από πρωτογενή κάθοδο χαλκού και θα περιορίσει κόστος παραγωγής και ανθρακικό αποτύπωμα. Προβλέπονται επίσης επενδύσεις σε αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των βασικών γραμμών παραγωγής.
Οι άμεσοι στόχοι
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η ElvalHalcor εκτιμά ότι η παραγωγική δυναμικότητα θα διαμορφωθεί στους 679 χιλιάδες τόνους για το αλουμίνιο και στους 303 χιλιάδες τόνους για τον χαλκό ετησίως. Παράλληλα, θέτει ως μακροπρόθεσμο στόχο προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 425-475 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται, εφόσον εγκριθεί από τους μετόχους και το επιτρέψουν οι συνθήκες των αγορών, να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου 2026.