Σοβαρή αναστάτωση προκαλεί στη φαρμακευτική αγορά των ΗΠΑ η νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών έως και 200% στα εισαγόμενα φάρμακα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη πως οι νέοι δασμοί θα επιβληθούν «πολύ σύντομα», αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο προσαρμογής για τη φαρμακοβιομηχανία, διάρκειας «ενός έως ενάμιση έτους».
«Θα είναι δασμοί πολύ υψηλού επιπέδου, της τάξης του 200%», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου, προσθέτοντας πως θα δοθεί στις εταιρείες χρόνος «να βάλουν σε τάξη τις δραστηριότητές τους», προφανώς με στόχο την επαναφορά της παραγωγής εντός ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ δήλωσε στο CNBC πως οι σχετικές αποφάσεις για φάρμακα και ημιαγωγούς θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες. Πρόκειται για την πιο στοχευμένη αναφορά του Τραμπ σε δασμούς ειδικά για φαρμακευτικά προϊόντα από τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνησή του είχε εκκινήσει έρευνα βάσει του Άρθρου 232 για τις επιπτώσεις των εισαγωγών στην εθνική ασφάλεια.
Αντίδραση της αγοράς και των εταιρειών
Παρά τις δηλώσεις του Τραμπ, οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών δεν κατέγραψαν σημαντικές μεταβολές. Αναλυτές σχολίασαν πως η ανακοίνωση έχει θετικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, αφού οι δασμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα και παραμένει ασαφές αν θα υλοποιηθούν τελικά.
Η φαρμακευτική βιομηχανία, ωστόσο, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες. Πολλές εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους, θα αποθαρρύνουν επενδύσεις στις ΗΠΑ και θα προκαλέσουν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων, με κίνδυνο για τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια των ασθενών.
Ο κλάδος ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις από τις πολιτικές τιμολόγησης του Τραμπ, που, σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρείες, πλήττουν τη δυνατότητά τους να επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη.
Το μήνυμα προς τη βιομηχανία και η στάση της PhRMA
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για επαναπατρισμό της παραγωγής. Εταιρείες όπως η Eli Lilly, η Johnson & Johnson και η AbbVie έχουν ήδη ανακοινώσει νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την πολυετή τάση αποβιομηχάνισης του φαρμακευτικού τομέα.
Ωστόσο, η PhRMA, το ισχυρότερο λόμπι της φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, επανέλαβε τη σταθερή της αντίθεση σε τέτοιου είδους δασμούς.
«Κάθε δολάριο που ξοδεύεται σε δασμούς, είναι ένα δολάριο που δεν επενδύεται στην αμερικανική παραγωγή ή στην ανάπτυξη νέων θεραπειών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων της PhRMA, Alex Schriver. «Η επιβολή δασμών σε φάρμακα είναι αντιπαραγωγική και μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις τιμών και ελλείψεις».
Η φαρμακευτική βιομηχανία υπενθυμίζει ότι τα φάρμακα παραδοσιακά εξαιρούνται από τους δασμούς για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας του εφοδιασμού.