Οικονομία

Έρευνα: Οι 2 στους 3 βλέπουν να χειροτερεύουν τα οικονομικά τους 


Οι έντονοι φόβοι της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους, όσο και ευρύτερα της χώρας αποτυπώνονται στην μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), για τον Απρίλιο, που δόθηκε χθες (4/5) στη δημοσιότητα. 

Ειδικότερα, δύο στα τρία νοικοκυριά (63%) αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάσταση το επόμενο 12μηνο, ενώ προβλέψεις για δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην χώρα έγιναν από μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών (77%)

Ο γενικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε νέο ρεκόρ πτώσης από μήνα σε μήνα, φέρνοντας τους Έλληνες στην 5η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς αισιοδοξίας.  

Αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε περαιτέρω υποχώρηση τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις –32,6 (από –16,5) μονάδες. Αυτό το επίπεδο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ότι πριν ένα έτος (-30,9 μονάδες).
Οι ραγδαίες δυσμενείς εξελίξεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως λόγω της πανδημίας κορονοϊου θεωρείται πως αποτέλεσαν τη βασική αιτία της έντονης υποχώρησης του δείκτη, κατά 16,1 μονάδες, που αποτελεί νέα διαχρονικά μέγιστη πτώση μεταξύ διαδοχικών μηνών. Ωστόσο, ενδεχομένως η υποχώρηση να ήταν μεγαλύτερη εάν ο τάσεις των κρουσμάτων και των θυμάτων του ιού εγχωρίως ήταν χειρότερες, όπως σε άλλες χώρες. Η εξέλιξή τους, καθώς και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αναμένεται να αποτελέσουν τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στους προσεχείς μήνες.

Κατόπιν της ισχυρής πτώσης, οι Έλληνες καταναλωτές εκ νέου κατατάσσονται ψηλά στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ. Ενώ τον Φεβρουάριο βρίσκονταν στη 12η θέση από το τέλος της, τον Απρίλιο βρέθηκαν στην πέμπτη θέση. Πλέον απαισιόδοξοι παραμένουν οι καταναλωτές της Πορτογαλίας, με -36,3(από -12,4) μονάδες και στην πέμπτη θέση βρίσκεται η χώρα μας μαζί με τους καταναλωτές της Κύπρου (-32,5). Την υψηλότερη μεταβολή εμφάνισε η Ουγγαρία η οποία από την 18η θέση από την αρχή (-4,4 μονάδες) βρέθηκε τον Απρίλιο στην τέταρτη θέση (-32,8 μονάδες). Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -22 μονάδες στην ΕΕ και στις -22,7 μονάδες στην Ευρωζώνη. 

Ισχυρή επιδείνωση προβλέψεων για τα νοικοκυριά

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν έντονα τον Απρίλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -32,8 (από -17,1) μονάδες. Το 63% (από 45%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 2% (από 8%) προβλέπει μικρή βελτίωση. 

Πρωτοφανής επιδείνωση προβλέψεων για την χώρα 

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο παρουσίασε κατακόρυφη πτώση τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -42,0 (από -9,1) μονάδες. Το 77% των καταναλωτών (από 43%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 10% (από 27%) το οποίο αναμένει σταθερότητα. 

Κατακόρυφη αύξηση στις προβλέψεις για την ανεργία

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε πρωτοφανή αύξηση τον Απρίλιο, στις +72,2 μονάδες, έναντι +16,1 μονάδων τον Μάρτιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διπλασιάστηκε στο 84% (από 42%), με το 3% (από 24%)των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. 

Υπενθυμίζεται,  ότι ο ΣΕΒ σε χθεσινή του έκθεση ανέφερε ότι «oι θέσεις εργασίας που χάθηκαν το Μάρτιο του 2020 προαναγγέλλουν τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας». «Το ισοζύγιο των ροών εργασίας του Μαρτίου βρίσκεται στη μέγιστη αρνητική τιμή του από το 2001 έως σήμερα με μείον 41.903 θέσεις εργασίας, με την πραγματοποίηση 103.002 προσλήψεων και 144.905 αποχωρήσεων. Πρόκειται για πολλαπλάσιες χαμένες θέσεις εργασίας ακόμα και σε σχέση με την 2011-2013, όταν η πολυετής κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας βρισκόταν στην κορύφωσή της», επισημαίνεται από τον ΣΕΒ. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις