Άμυνα & Διπλωματία

Ερντογάν από Κατεχόμενα: Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια χωρίς λύση για το Κυπριακό


"Πυρά" κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη «βουλή» του ψευδοκράτους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου προεδρικού συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει προεδρικό μέγαρο, νέο κτίριο για το κοινοβούλιο, καθώς και εθνικό κήπο.

Όσον αφορά το Κυπριακό, προκαλώντας ξανά, το χαρακτήρισε ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας και του ηρωικού έπους του 1974» και επιτέθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα, αλλά η ελληνική πλευρά – η οποία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις – δεν επιθυμεί μια λύση, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Εν συνεχεία, Ο Ερντογάν δήλωσε: «Η ελληνική πλευρά προσποιείται ότι υπερασπίζεται μια ομοσπονδία για το νησί. Ωστόσο, παρά τις προδοσίες, δεν θα περιμένουμε να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια χωρίς μια κατάλληλη λύση» και εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών στο νησί, επισημαίνοντας πως «στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί, η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το δεχτεί. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός γη και δικαιώματα».

Μίλησε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις της Τουρκίας για δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν ενοχληθεί  από τις τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν κρατάει τον λόγο της.

Πιστός στην εθνικιστική ρητορική της Άγκυρας, ο Ερντογάν περίγραψε την εισβολή του 1974 από την οπτική γωνία της Τουρκίας, δηλώνοντας: «Σήμερα, διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας, μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, είτε το θέλουν είτε όχι».

Ο ίδιος τόνισε: «Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί», συμπληρώνοντας ότι η «ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτήν την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους Τ/Κ.  Δεν υπήρχε τίποτα που δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο».