Πολιτική

Εσωτερικοί κραδασμοί για τις ιδιωτικοποιήσεις


Διαμάχη για την επένδυση στο Ελληνικό και την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Καυτός Δεκαπενταύγουστος αναμένεται για την κυβέρνηση, η οποία εν αναμονή της δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με τους εσωτερικούς κραδασμούς που έχουν προκληθεί με φόντο τις ιδιωτικοποιήσεις

Η αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, να κινήσει τις διαδικασίες οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της προς παραχώρηση έκτασης στο Ελληνικό. Όμως, το νέο επεισόδιο που ξέσπασε μεταξύ του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα και του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ που έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, ήδη με ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό λίγο πριν την αξιολόγηση. 
 
Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί εσωτερικές αναταραχές, με τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο ολοένα και να φουντώνουν. 

Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ μίλησε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος ανέφερε: 

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και αυτή ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης». Ακολούθως ανέπτυξε την περίεργη θέση ότι «Το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί». Εν τέλει έστρεψε τα πυρά του κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ: «Αυτό το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί - και αυτό γεννά ερωτήματα». Φυσικά ο Στέργιος Πιτσιόρλας δεν ενεργεί μόνος του, έχει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου. Το ερώτημα είναι εάν ο αρμόδιος υπουργός προσπαθεί να περισώσει κάτι από το «αριστερό του προφίλ» απευθυνόμενος στην εσωκομματική πελατεία του ή το θέμα της ΔΕΗ και του Ελληνικού αναδεικνύουν έναν βαθύτερο διχασμό στην κυβέρνηση που θα βρει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή της κυβέρνησης σε κανονικούς ρυθμούς. 

Στο θέμα της ΔΕΗ πάντως παρενέβη με ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη Κώστα Σκρέκα η ΝΔ: «Στις μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία, η ΔΕΗ, με την καθοδήγηση του κ. Σκουρλέτη βαδίζει ταχύτατα στο δρόμο της καταστροφής. Τα ανείσπρακτα υπόλοιπα της εταιρείας αγγίζουν τα 3 δις ευρώ, πληρώνοντας το τίμημα της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών, αλλά και της προεκλογικής παραίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ “Δεν Πληρώνω”. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ οφείλει στους προμηθευτές της υπόλοιπα 6 μηνών και τα ορυχεία υπολειτουργούν, καθώς οι υπεργολάβοι και οι εργαζόμενοί τους παραμένουν απλήρωτοι». Η ΝΔ κατηγορεί τον κ. Σκουρλέτη για «χρεοκοπημένες αντιλήψεις του κρατισμού, που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση» και υποστηρίζει ότι «βασικό μέλημά του είναι να μην αλλάξει τίποτα στην εταιρία. Ο δρόμος της πλήρους απαξίωσης είναι ορθάνοιχτος και για τη ΔΕΗ». 

Κυρίτσης: Είμαι απολύτως κατά των ιδιωτικοποιήσεων

Κατά των ιδιωτικοποιήσεων δηλώσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος δήλωσε «απολύτως» αντίθετος με αφορμή το θέμα του Ελληνικού και της μικρής ΔΕΗ.

«Από που κι ως που στην Ελλάδα για μια επένδυση πρέπει να πάει πίσω το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων; αν ήταν έτσι το μετρό θα είχε γίνει εδώ και δεκαετίες και θα είχαν καταστραφεί τα αρχαία» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά, όπως είπε, οφείλει να προσπαθεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις.

Καθησυχάζει το Μαξίμου για το Ελληνικό

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε γύρω από το Ελληνικό το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο καθησυχάζει ότι η επένδυση δεν απειλείται. Ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρει: 

-Η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

- Η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της. Απλά επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου, που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος επισημαίνει: «Οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στην σύμβαση που έχει υπογραφεί. Επίσης στη σύμβαση αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα. Η επικαιροποίηση, λοιπόν, είναι αναγκαία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, όσοι προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια, όπως τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τη ΝΔ, επιδιώκουν να φέρουν προσχώματα στην επένδυση, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες που υπήρξαν κατά την τελική διαπραγμάτευση κυβέρνησης και επενδυτών». 

 Θεανώ Φωτίου: Το έργο στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά

«Όταν εμείς βάζουμε την υπογραφή μας την τηρούμε» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, διαβεβαιώνοντας ότι το έργο στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά.

«Εμπιστεύομαι το υπουργείο Πολιτισμού που λέει ότι όχι μόνο δεν εμποδίζει την επένδυση, αλλά μάλλον την ενισχύει» πρόσθεσε στον ΣΚΑΙ η κυρία Φωτίου. Σύμφωνα με την ίδια, οι διάδρομοι προσγείωσης - απογείωσης δεν θίγονται γιατί είναι αδύνατον να καταστραφούν, καθώς υπάρχουν τόνοι μπετόν. 

«Τα του κράτους στο κράτος, πρέπει να κάνει τη δουλειά του κανονικά, αλλά πρέπει να διαφυλάττουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα... εμείς θα τα σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχολίασε ακόμη η Θεανώ Φωτίου σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση. 

Η υπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία μείωση προσωπικού σε κοινωνικές δομές. «Το πρόβλημα είναι ότι οι εργαζόμενοι θέλουν τη μονιμότητα στο έργο που κάνουν, και το καταλαβαίνω πολύ καλά» είπε. 

Μάρδας: Το ΚΥΣΟΙΠ θα αποφασίσει για το Ελληνικό

«Υπάρχουν διάφορες απόψεις υπουργείων και αρχαιολογικών υπηρεσιών, αλλά η οικονομική και επενδυτική πολιτική χαράσσεται από τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης. Το ΚΥΣΟΙΠ θα αποφασίσει» δήλωσε μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» για το θέμα του Ελληνικού ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας.

Σε συνέντευξή του επεσήμανε ότι και με το λιμάνι του Πειραιά υπήρχαν προβλήματα και λύθηκαν, τονίζοντας ότι όποια προβλήματα προκύψουν θα λυθούν με τις διαδικασίες που υπάρχουν σε κυβερνητικό επίπεδο

Για τις καταλήψεις εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες λύσεις για να αποφευχθούν οι ζημιές στο Πανεπιστήμιο. «Πρέπει να σκεφτούμε λύσεις που θα εμποδίσουν την αυθαιρεσία» δήλωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός γηπέδου για να κατασκηνώσουν εκεί αυτοί που πραγματοποιούσαν την κατάληψη.  

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις