Τράπεζες

Eurobank: Νέα δάνεια 1,5 δισ. στο 9μηνο- Σε αναστολή πληρωμής 4,9 δισ.


 Σημαντική αύξηση των καταθέσεων και των χορηγήσεων εμφάνισε η Eurobank κατά το πρώτο εφετινό 9μηνο, παρά τη δυσμενή  οικονομική συγκυρία που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις 9μήνου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, οι συνολικές χορηγήσεις της σ' αυτό το διάστημα (νέα δάνεια μείον εισπράξεις δόσεων από παλαιότερα) αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ. Σε διαδικασία εκταμίευσης βρίσκονται  επιπλέον 700 εκατ. ευρώ μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων.

 Κατά 1,5 δισ. ευρώ αυξήθηκαν και οι καταθέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στην τράπεζα μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων όσων αφορά τις χορηγήσεις.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στο δανειακό χαρτοφυλάκιο, η διοίκηση της Eurobank γνωστοποίησε ότι έχει δοθεί αναστολή πληρωμής δανείων συνολικού ποσού 4,9 δισ. ευρώ, ενώ 1,3 δισ. στεγαστικά δάνεια είναι υπό ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι περίπου το 20% των δανείων σε αναστολή θα "κοκκινίσουν", προσθέτοντας τουλάχιστον 1 δισ. στις μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις της.

Ετσι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί  το 2021 σε 15,5% αν δεν γίνει κάποια τιτλοποίηση.

Προς το παρόν, στο τέταρτο φετινό τρίμηνο ο δείκτης θα υποχωρήσει σε 14%, από 14,9% στο τρίτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης