Τα NPEs φαίνεται να αποτελούν την βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με την Moody’s, ενώ επισημαίνει πως ο κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση, με την χώρα να εμφανίζει σημαντική ευαισθησία σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων.
Όπως αναφέρει, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει η βασική πρόκληση για τις τράπεζες, οι οποίες είχαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 89 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.
Ο τεράστιος όγκος των NPEs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών.
Το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 19% μεταξύ του τέλους του 2012 και του Δεκεμβρίου του 2017 καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και οι τράπεζες απέφυγαν τις πιστώσεις λόγω του υψηλού επιπέδου παραβατικών περιπτώσεων και των περιορισμένων επιχειρηματικών ευκαιριών.
Μέρος της μεγάλης μείωσης του συνόλου της πίστωσης αντανακλά επίσης τα μέτρα απομόχλευσης των τραπεζών, οι οποίες αποδεσμεύονται από ξένες θυγατρικές, και των μέτρων μείωσης του μεγάλου αποθέματος NPEs από τους ισολογισμούς τους.
Παρόλα αυτά, η χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού παροχής βοήθειας (ELA) μειώθηκε σε περίπου 6% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων τον Ιούνιο του 2018 από 36% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η ισχύς του τραπεζικού τομέα παραμένει χαμηλή.
Η αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει, επιδεινώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, αντανακλώντας τις δύο χρεοκοπίες της χώρας το 2012.
Ενώ η Ελλάδα βαθμολογείται σημαντικά υψηλότερα στους δείκτες παγκόσμιας διακυβέρνησης από τις άλλες χώρες, έχει χαμηλή βαθμολογία για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, το κράτος δικαίου και τον έλεγχο της διαφθοράς, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Επιπλέον, η Ελλάδα είχε λάβει σημαντική τεχνική βοήθεια από την Ευρωζώνη στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της φορολογίας, η οποία δεν είναι συνήθως διαθέσιμη για χώρες με παρόμοια βαθμολογία.
Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στην ευθυγράμμιση των παλαιών αδύναμων και πολιτικοποιημένων θεσμών της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι ελληνικές αρχές έχουν θεσπίσει νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικής ανεξαρτησίας των βασικών θεσμών, όπως η ελληνική στατιστική αρχή και ρυθμιστικές υπηρεσίες, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.