Διεθνή

Σε πορεία ύφεσης η Ευρωζώνη – «Βουλιάζει» η οικονομική δραστηριότητα


Τα σημάδια ότι η Ευρωζώνη βουλιάζει στην ύφεση είναι πρόδηλα και εμφατικά,  επιβεβαιώνοντας και τις σχετικές αναλύσεις-εκτιμήσεις που τείνουν προς αυτό το συμπέρασμα. 

Τον Δεκέμβριο συνεχίστηκε η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, με τους βασικούς δείκτες του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν την πτωτική, η οποία ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες. Συγκεκριμένα ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε στις 47,0 μονάδες τον Δεκέμβριο από 47,6 μονάδες το Νοέμβριο.

Η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε για ένατο διαδοχικό μήνα, ενώ η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών εμφάνισε κάμψη για πέμπτο μήνα στη σειρά, σύμφωνα με την έρευνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες υποχώρησε στις 48,1 μονάδες από 48,7 μονάδες το Νοέμβριο.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI έμεινε αμετάβλητος από το Νοέμβριο στις 44,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης για την παραγωγή έπεσε στις  44,1 μονάδες από 44,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Υφεση προβλέπουν οι αναλυτές

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλύσεων και εκθέσεων συνομολογεί πως η Ευρώπη δεν θα αποφύγει την ύφεση, αν δεν βρίσκεται ήδη εντός αυτής. Αναλυτές και οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να γλιτώσει από την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. 

Παράλληλα προβλέπουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταγράψει  μια ήπια ανάκαμψη στις αρχές του 2024.

Η αδυναμία τη ευρωπαϊκής οικονομίας οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ηπείρου που βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσιονομική κρίση και αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, με τους οικονομολόγους να περιμένουν ύφεση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο — μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη συρρίκνωση κατά 0,1%.

Πριν από μερικές ημέρες, η Capital Economics σε έκθεσή της, εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αποφύγει τελικώς την ύφεση το 2024, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή θα είναι ήπιου χαρακτήρα. Η Capital Economics αναμένει μια περίοδο ήπιας ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη σοβαρότητα οποιασδήποτε ύφεσης. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα