Έως τώρα πιστεύαμε ότι οι φλούδες της μπανάνας κάνουν μόνο για κομποστοποίηση - ή απλώς κατέληγαν στα σκουπίδια. Η επιστήμη έρχεται τώρα να αλλάξει αυτή την αντίληψη για τα καλά: Τελικά, αυτό το φαινομενικά άχρηστο μέρος του αγαπημένου φρούτου μπορεί να γίνει το μυστικό συστατικό που θα απογειώσει και την υγεία και την κουζίνα μας.
Επιστήμονες ανακάλυψαν πως το αλεύρι από φλούδα μπανάνας – φτιαγμένο με ζεμάτισμα, στέγνωμα και άλεσμα – μπορεί να μετατρέψει τα αρτοσκευάσματα σε κάτι πολύ υγιεινό, θρεπτικό και... πεντανόστιμο!
Η επιστήμη των... σνακ
Σε μια πρωτοποριακή έρευνα, μπισκότα με αλεύρι από φλούδα μπανάνας συγκρίθηκαν με τα κλασικά αντίστοιχα μπισκότα. Οι δοκιμαστές τα λάτρεψαν εξίσου. Επιπλέον, τα μπισκότα με φλούδα μπανάνας ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, ηλεκτρολύτες και αντιοξειδωτικά – θρεπτικά στοιχεία που θεωρούνται και αντικαρκινικά.
Οι φλούδες μπανάνας είναι πλούσιες σε βιταμίνες B6 και B12, απαραίτητες για ενέργεια, εγκεφαλική υγεία και παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο για την καρδιά και τους μύες, ενώ οι φυτικές ίνες τους βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου.
Τα αντιοξειδωτικά τους προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Ωστόσο, χρειάζεται ισορροπία. Υπερβολικό αλεύρι φλούδας μπανάνας κάνει τα μπισκότα πιο σκληρά και σκούρα, λόγω των φυτικών ινών. Το ιδανικό ποσοστό; 7,5% φλούδα μπανάνας για τέλεια υφή και γεύση.
Ακόμα καλύτερα, τα αρτοσκευάσματα με αυτό το αλεύρι παρέμεναν φρέσκα για τρεις μήνες, χωρίς αλλοίωση, σε θερμοκρασία δωματίου.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στα μπισκότα ζάχαρης, αλλά οι δυνατότητες του αλευριού φλούδας μπανάνας είναι αμέτρητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμιά, κέικ, ακόμα και ζυμαρικά. Μια προηγούμενη έρευνα έδειξε πως οι φλούδες μπανάνας προσφέρουν φυσικό χρώμα στα κέικ, ενώ ενισχύουν τη θρεπτική τους αξία.
Εμπνευσμένοι μάγειρες ήδη πειραματίζονται. Από κάρυ με φλούδες μπανάνας μέχρι vegan "μπέικον" και "χοιρινό" οι επιλογές είναι απεριόριστες.
Εξαιρετικό και για το περιβάλλον
Το αλεύρι φλούδας μπανάνας δεν ωφελεί μόνο τη διατροφή σας, αλλά είναι και φιλικό προς το περιβάλλον. Οι φλούδες αποτελούν το 40% του βάρους της μπανάνας, αλλά ως τώρα οι περισσότερες καταλήγουν στα σκουπίδια. Μετατρέποντάς τις σε αλεύρι, μειώνουμε τα απόβλητα τροφίμων και συμβάλλουμε σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα διατροφής.
Και δεν είναι μόνο οι μπανάνες. Οι φλούδες μάνγκο και πορτοκαλιού μπορούν να εμπλουτίσουν αρτοσκευάσματα με αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερη γεύση. Οι φλούδες πορτοκαλιού, μάλιστα, είναι ιδανικό συστατικό για πάρα πολλές χρήσεις, από συνταγές νόστιμων φαγητών, γλυκών και σνακ μέχρι και για φυσικά καθαριστικά.
Ξανασκεφτείτε τη Φλούδα
Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Aligarh Muslim μας δείχνει πως αυτό που θεωρούμε σκουπίδι, μπορεί να γίνει θησαυρός. Το αλεύρι φλούδας μπανάνας είναι ένας θρεπτικός, βιώσιμος τρόπος να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα τρόφιμα.
Την επόμενη φορά που θα ξεφλουδίσετε μια μπανάνα, σκεφτείτε το: η φλούδα μπορεί να είναι η μυστική σας συνταγή για υγεία, βιωσιμότητα, αλλά και νοστιμιά.