Χρηστικά

Φοροδιαφυγή: Σαρωτικοί έλεγχοι στις ψηφιακές πλατφόρμες – Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ!


Αυστηροποιείται περαιτέρω το ποινολόγιο και το πλαίσιο ελέγχου των ψηφιακών πλατφορμών και των χρηστών, που δεν συνεργάζονται με τις αρχές ή λειτουργούν παραβατικά, δηλαδή φοροδιαφεύγουν ή προβαίνουν σε φορολογικές απάτες. . Σε πλατφόρμες όπως οι Airbnb, Booking, Amazon, έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες αρχές ότι «θεριεύουν» φαινόμενα φοροδιαφυγής και αυτό παρά τη ενίσχυση των ελέγχων και του «καμπανών» με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι παραβάτες

Γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να σφίξει περαιτέρω τον κλοιό προς τις ψηφιακές πλατφόρμες και τους παραβάτες-χρήστες αυτών. Το νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει πρόστιμα «μαμούθ» που φτάνουν έως και τις 500.000 ευρώ, στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τη διασταύρωση πληροφοριών.

Παράλληλα προβλέπει το κλείσιμο του λογαριασμού των χρηστών που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Ειδικότερα το ν/σ αναφέρει πως οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.

Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Επίσης προβλέπεται διακοπή της πρόσβασης στους ιστοτόπους των ψηφιακών πλατφορμών, στις περιπτώσεις έλλειψης συνεργασίας. 

Απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Τον Σεπτέμβριο οι διασταυρώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ειδικότερα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το σχέδιο της ΑΑΔΕ, όπως αποκάλυψε το Sin πριν μερικές ημέρες, προβλέπει ότι οι διασταυρώσεις στις δηλώσεις χιλιάδων ιδιοκτητών κατοικιών θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Οι έλεγχοι θα φορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2022 και δηλώθηκαν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες υπάρχει παράταση έως την 31η Αυγούστου. Οι έλεγχοι της Εφορίας θα είναι εξονυχιστικοί, καθώς, με βάση τα στοιχεία, που προκύπτουν από τις πλατφόρμες, Airbnb, Booking.com κ.λπ. οι πληρότητες έφτασαν στο 100% ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

Οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία, που έχουν αποστείλει οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα