Χρηστικά

Φόροι 5 δισ. στη... "λυπητερή" του Αυγούστου


 Οι διακοπές τελειώνουν οσονούπω και στην επιστροφή τους οι φορολογούμενοι θα βρουν να τους περιμένει η “λυπητερή” του Αυγούστου, με λογαριασμούς και υποχρεώσεις άνω των 8,5 δισ. ευρώ,που πρέπει να πληρωθούν στη λήξη του μηνός.

Πάνω από τα 2/3 αυτών των υποχρεώσεων – περίπου 5,1 δισ.ευρώ συνολικά, είναι τρέχουσες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ προς τον ΕΦΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς πρέπει να καταβληθούν τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Στο “βουνό” φορολογικών υποχρεώσεων περιλαμβάνονται φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ επιχειρήσεων, διάφορα τέλη, καθώς και δόσεις για ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών.

Το φορτίο βαραίνει υπέρμετρα για τα περισσότερα νοικοκυριά, καθώς έως το τέλος Αυγούστου  πρέπει να καταβληθεί διπλή δόση για το φόρο εισοδήματος (για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) και να πληρωθεί η δόση Αυγούστου για τον ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και μία μηνιαία δόση ρυθμισμένων οφειλών.

Ρυθμίζονται και "ξανακοκκινίζουν"

Στο “βουνό” των 8,5 δισ.ευρώ υποχρεώσεων του μηνός δεν συνυπολογίζονται ληξιπρόθεσμες και εκτός ρύθμισης παλαιότερες οφειλές, που είναι απαιτητές ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να εξοφληθούν  τώρα.

Τα ληξιπρόθεσμα είναι βέβαια ο μόμινος “πονοκέφαλος” της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, που “μηχανεύονται” διαρκώς τρόπους για να αυξήσουν την εισπραξιμότητα και να αναγκάσουν τους οφειλέτες να μπουν σε ρυθμίσεις. Οι προσπάθειες σκοντάφτουν στην αντικειμενική αδυναμία των οφειλετών, οι οποίοι ακόμη κι αν μπουν σε κάποια ρύθμιση, την χάνουν γρήγορα λόγω μη καταβολής δύο ή τριών συναπτών δόσεων.

Ενδεικτικά της αδυναμίας των “κόκκινων” οφειλετών να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις πληρωμής δόσεων είναι τα στοιχεία του ΚΕΑΟ (Κέντρου Εισπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών):

  • Στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντάχθηκαν 240.387 οφειλέτες.
  •  Από αυτούς συνεχίζουν να πληρώνουν μόνον οι 18.667 – μόλις ένας τους 13 (το 7,7%)!
  • Οι υπόλοιποι 221.720 έχουν χάσει ήδη τη ρύθμιση

 Πάνω από 5 δισ.κάθεμήνα

Οσον αφορά τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν στην εφορία τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες, το υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει στον προϋπολογισμό τις ακόλουθες προβλέψεις για το διάστημα ως το τέλος του έτους:

- Τον Αύγουστο θα εισπραχθούν 5,073 δισ. ευρώ
- Τον Σεπτέμβριο 5,333 δισ. ευρώ

- Τον Οκτώβριο οι εισπράξεις θα είναι 5,073 δισ.
- Τον Νοέμβριο θα μειωθούν κατά τι, στα 4,964 δισ.
 - Το Δεκέμβριο θα ανέλθουν σε 5,557 δισ. ευρώ.

Για  τα έσοδα από φόρο εισοδήματος  η πρόβλεψη μπορεί να αποκλίνει τους πρώτους μήνες,λόγω των δύο παρατάσεων που δόθηκαν στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα