Χρηστικά

Φοροκυνηγητό για την είσπραξη 62,9 δισ. ευρώ από την ΑΑΔΕ!


Πάνω από 70.000 οι φορολογικοί έλεγχοι - Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή καθορίστηκαν οι εισπρακτικοί στόχοι της ΑΑΔΕ για φέτος

Φοροκυνηγητό προς πάσα κατεύθυνση εξαπολύει φέτος η ΑΑΔΕ προκειμένου να πιάσει τους εισπρακτικούς στόχους του φετινού προϋπολογισμού, μέσα από βεβαιώσεις τακτικών φόρων, αλλά και με μπαράζ φορολογικών ελέγχων.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη καθορίζονται οι εισπρακτικοί στόχοι της ΑΑΔΕ για φέτος, σύμφωνα με την οποία οι εισπρακτικές υπηρεσίες θα πρέπει να φέρουν στα δημόσια ταμεία το 100% της πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Το ποσό των φόρων ανέρχεται σε 62,899 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να εισπράξουν το ποσό των 60,76 δισ. ευρώ.

 «Οι στόχοι θα πρέπει να υλοποιηθούν σωρευτικά και στο ακέραιο, ποσοστό επίτευξης 100%» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του κ. Θεοχάρη.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ που πρέπει να εισπραχθούν φέτος ανέρχονται σε 24,39 δισ. ευρώ, ενώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα κ.λπ. ο πήχης των εισπράξεων τοποθετήθηκε σε 7,065 δισ. ευρώ.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 21,669 δισ. ευρώ, εκ του οποίου τα 19,69 δισ. ευρώ, θα τα εισπράξει η ΑΑΔΕ.

Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, θα αποδώσει 6,797 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,779 θα τα εισπράξει η ΑΑΔΕ.

Η εφορία όμως, δεν εισπράττει μόνο, φόρους αλλά και επιστρέφει. Το ποσό των επιστροφών φόρου που θα επιστραφεί φέτος ανέρχεται σε 6,588 δισ. ευρώ.

Αν εισπραχθούν περισσότερα, δεν πειράζει

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των παραπάνω στόχων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τυχόν παράγοντες που θα επηρεάσουν την εν γένει υλοποίηση.

Ειδικότερα, η λήψη μέτρων ή η διαφοροποίηση φορολογικής ή δημοσιονομικής πολιτικής μετά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού, καθώς και τυχόν εξωγενείς παράγοντες, θα ποσοτικοποιηθούν και θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Ποσά εσόδων από μέτρα, παρεμβάσεις που δεν έχουν συνυπολογισθεί στον ανωτέρω πίνακα αφαιρούνται από το ποσό των εισπραχθέντων εσόδων (σε περίπτωση αύξησης των εσόδων) ή προστίθεται σε αυτό (σε περίπτωση μείωσης των εσόδων), κατόπιν ποσοτικοποιήσεων που θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα:

  • Σε περίπτωση μέτρων, παρεμβάσεων αύξησης των εσόδων, από τα εισπραχθέντα έσοδα θα αφαιρείται κατά περίπτωση το χαμηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι τυχόν υπεραπόδοση αυτών οφείλεται σε ενέργειες και δράσεις της ΑΑΔΕ, ενώ τυχόν αστοχίες και υποεκτέλεση της πραγματικής απόδοσης έναντι των αρχικών εκτιμήσεων δεν αποδίδεται στην ΑΑΔΕ, 
  • Σε περίπτωση μέτρων, παρεμβάσεων ή παραγόντων μείωσης των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα θα προστίθεται κατά περίπτωση το υψηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των μέτρων, παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Χιλιάδες έλεγχοι το 2024

Χιλιάδες θα είναι εξάλλου, οι φορολογικοί έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν το 2024, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ
Συγκεκριμένα φτάνουν σε 72.885 οι προγραμματισμένοι έλεγχοι σε ακίνητα, εισοδήματα και υποθέσεις με «μαύρο χρήμα», ενώ προστέθηκαν και 3.500 καταγγελίες φοροδιαφυγής που έχουν γίνει από πολίτες μέσω της εφαρμογής «appodixi» που τρέχει στα κινητά τηλέφωνα.
Ειδικότερα ο ελεγκτικός προγραμματισμός της ΑΑΔΕ για το 2024 περιλαμβάνει:

  • 27.500 πλήρεις και μερικούς φορολογικοούς ελέγχους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Από αυτούς το 75% θα επικεντρώνεται σε υποθέσεις της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποκλεισθούν κραυγαλέες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.
  • 2.500 έλεγχοι στα ακίνητα, για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου με έμφαση  τις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές.
  • 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι.
  • 885 έλεγχοι – έρευνες  σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα