Οικονομία

Φθηνά δάνεια σε επιπλέον 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Οι νέοι στόχοι της Αναπτυξιακής Τράπεζας και το ισχυρό ενδιαφέρον για δάνεια κεφαλαίου κίνησης

Ακόμη και μέσα στην... ησυχία του Αυγούστου, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνουν «ψηφιακή ουρά» για φθηνά δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μετά την επανεκκίνηση της υποβολής αιτήσεων για κεφάλαια κίνησης. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν κατά 60.000 οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από τα προγράμματα για φθηνό δανεισμό.

Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Ρευστότητας Επιχειρήσεων είχε... ξεμείνει από χρήματα τον Μάιο, λίγο μετά την ενεργοποίησή του, καθώς οι αιτήσεις υπερκάλυψαν τα 600 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα. Από τις 3 Αυγούστου, η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει αρχίσει και πάλι, με νέα κεφάλαια που προσφέρθηκαν κατόπιν σχετικής συμφωνίας του υπ. Οικονομικών και της Τράπεζας.

Οι πόροι του Ταμείου Ρευστότητας Επιχειρήσεων, όπως έχει ανακοινωθεί, αυξήθηκαν πλέον κατά 54 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι το πρόσθετο διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος ανέρχεται στα 129,6 εκ. ευρώ. Ακόμη και αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια, πάντως, φαίνεται ότι θα εξαντληθούν γρήγορα, καθώς εκτός από τους νέους ενδιαφερόμενους υπάρχει και η «ουρά» όσων είχαν υποβάλει αιτήσεις στο προηγούμενο άνοιγμα της πλατφόρμας.

Οι κωδικοί KYC που έχουν ήδη παραληφθεί από τις επιχειρήσεις κατά το προηγούμενο στάδιο υποβολής αίτησης για το Ταμείο ρευστότητας είναι έγκυροι και μπορούν να αξιοποιηθούν για την αίτησή τους, χωρίς να απαιτείται επανυποβολή από πλευράς ενδιαφερομένων, σημειώνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις επιχειρήσεις που έχουν δείξει ενδιαφέρον περισσότερες από 6 στις 10 καταλήγουν να λαμβάνουν τη φθηνή χρηματοδότηση. Μία στις τέσσερις αιτήσεις «κόβονται» εξαρχής από την πλατφόρμα KYC, λόγω έλλειψης φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας, ή ύπαρξης δυσμενών στοιχείων στον Τειρεσία. Από τις επιχειρήσεις που θα περάσουν αυτή την αρχική εγκριτική διαδικασία, σχεδόν 8 στις 10 λαμβάνουν χρηματοδότηση και ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί περισσότερες από 14.000 ΜμΕ.

Το Ταμείο παρέχει κεφάλαιο κίνησης με το ύψος δανείου να ανέρχεται από 10.000 έως 1.500.000 ευρώ, και δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου για δύο χρόνια για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε προγράμματα της HDB. Για τα δάνεια από το πρόγραμμα, το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό, καθώς παρέχονται με άτοκο το 40% του κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα για τα φθηνά δάνεια κεφαλαίου κίνησης έχουν έως τώρα ωφεληθεί κυρίως οι μικρότερες επιχειρήσεις. Οκτώ στα δέκα δάνεια έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 ατόμων.

Παπαθανάσης: Περισσότερα δάνεια σε ΜμΕ

Η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών έχει θέσει στόχο να αυξηθεί σημαντικά η περίμετρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα λάβουν φθηνή χρηματοδότηση από τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Νίκου Παπαθανάση στο περιοδικό «Ανάπτυξη» του ΕΒΕΑ, σε συνέντευξη στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ,

  • «Θέτουμε ως προτεραιότητα τη διευκόλυνση της πρόσβασης -ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- σε πηγές χρηματοδότησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ήδη έχουμε αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω των εγγυήσεων, των συγχρηματοδοτούμενων δανείων και των μικροχρηματοδοτήσεων, σε συμφωνία με πιστωτικά ιδρύματα, διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
  • Όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας παρέχουν ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, με μεγάλη περίοδο χάριτος κεφαλαίου και διάρκεια αποπληρωμής δανείων έως και 10 έτη.
  • Επίσης, μέσω της πλατφόρμας “know your customer” αξιολογείται από την Τράπεζα η επιλεξιμότητα των αιτούντων, έτσι ώστε να τύχουν ευκολότερης τραπεζικής έγκρισης. Στόχος μας, η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν κατά 60.000 επιχειρήσεις. Ήδη, από τις 18.000 επιλέξιμες εταιρείες που αιτήθηκαν, έλαβαν θετικές απαντήσεις 14.000 εταιρείες».

«Πράσινα» και «Ψηφιακά» δάνεια

Μέσα από την πλατφόρμα KYC, η Αναπτυξιακή Τράπεζα «τρέχει» δύο ακόμη προγράμματα φθηνής χρηματοδότησης επιχειρήσεων:

  • Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 500 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ που υλοποιούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης παρόχων green services,  ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων (ηλεκτροκίνητων ή υδρογόνου) καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με απώτερο στόχο την μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 € έως 8.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.
  • Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 250 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ, για την υλοποίηση επενδύσεων ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο της αύξηση της παραγωγικότητας τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη, το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000 € έως 1.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις