Ενισχύονται οι κεντρόφυγες τάσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ/ΠΑΣΟΚ, καθώς έρχονται στις επιφάνεια μεγάλες διαφορές απόψεων ως προς την ακολουθητέα στρατηγική και τον πολιτικοϊδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, ενώ πληθαίνουν οι φωνές κριτικής αμφισβήτησης της ηγεσίας του.
Μετά τους έντονους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στο κόμμα η Συμφωνία των Πρεσπών, με τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου, την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και τη διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου από την επίσημη γραμμή, η διαρροή στελεχών συνεχίζεται με σχεδόν καθημερινές αποχωρήσεις.
Μεσαία στελέχη του κομματικού μηχανισμού και των περιφερειακών οργανώσεων, καθώς και πολλά μέλη της οργανωμένης βάσης παραδίδουν τις κομματικές ταυτότητες ή στέλνουν επιστολές αποχώρησης, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τη «δεξιόστροφη» γραμμή της κομματικής ηγεσίας, που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ σε σύμπλευση με τη ΝΔ.
Στις επιστολές διατυπώνονται επικρίσεις για τις επιλογές της Φώφης Γεννηματά και της ηγετικής ομάδας, επισημαίνεται ότι το κόμμα απομακρύνεται από τις ιστορικές καταβολές του και τονίζεται ότι ένας πολιτικός φορέας που φιλοδοξεί να αποτελέσει συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να έχει στρατηγικό αντίπαλο τη δεξιά και όχι να συμπλέει μαζί της.
Νέο κύμα αποχωρήσεων
Αίσθηση στον πολιτικό χώρο και ανησυχίες στη Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε το νέο κύμα αποχωρήσεων που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αναζωπύρωση της εσωκομματικής κριτικής κατά της γραμμής της ηγεσίας.
Τουλάχιστον 108 στελέχη κομματικών οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα εξέφρασαν εμπράκτως τις διαφωνίες τους με την ακολουθούμενη γραμμή, γνωστοποιώντας ότι εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ.ΑΛ, παραιτούμενοι από κομματικά όργανα.
Η εφημερίδα «Εθνος» δημοσίευσε τη λίστα των 108 στελεχών και μελών που αποχώρησαν τις τελευταίες μέρες, αποστέλλοντας επιστολή στον γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη. Οι 108 συμμετείχαν σε κομματικές οργανώσεις της Αττικής, των νομών Κορινθίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας, καθώς και μεγάλων επαρχιακών πόλεων όπως ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, τα Ιωάννινα και η Πρέβεζα.
Σχεδόν όλοι επικαλούνται ως βασική αιτία αποχώρησης ότι το Κίνηµα Αλλαγής δεν κατάφερε να αποκτήσει σαφές προοδευτικό στίγµα και να πείσει ότι στρατηγικός αντίπαλός του είναι η Νέα ∆ηµοκρατία. Αντίθετα, οι επιλογές της ηγεσίας του το οδηγούν προς τον κεντροδεξιό χώρο του πολιτικού φάσματος, κόντρα στη φυσιογνωμία του παλιού ΠΑΣΟΚ και στις διακηρύξεις περί συγκρότησης ισχυρού πόλου συσπείρωσης της κεντροαριστεράς.
Είχαν προηγηθεί οι ηχηρές αποχωρήσεις μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (Νίκος Τσολακίδης, Τάνια Καραγιάννη, Λευτέρης Παπαγιαννάκης), του γραμματέα- «σκιώδους υπουργού» Μεταφορών και Δικτύων Λάμπρου Ρώσση - ο οποίος μάλιστα ανήκε στον κύκλο στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, καθώς και η αποστασιοποίηση άλλων στελεχών
Απογυμνώνονται οι οργανώσεις
Οσον αφορά το νέο κύμα αποχωρήσεων, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για… «φίλους και συγγενείς» στελεχών που διεκδικούσαν συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος και αποκλείσθηκαν. Αυτή τουλάχιστον ήταν η ερμηνεία που έδωσε με σκωπτικό τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, σχολιάζοντας το γεγονός.
Δυστυχώς για το ΚΙΝ.ΑΛ, το θέμα δεν κλείνει εδώ. Τις επόμενες μέρες αναμένονται νέες αποχωρήσεις στελεχών περιφερειακών και επαρχιακών οργανώσεων, που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τον μηχανισμό του κόμματος σε μία κρίσιμη προεκλογική περίοδο.