Τα προγνωστικά είναι καλά για τον Εθνικό Συναγερμό (RN), το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για νέους επικεφαλής περιφερειών και διαμερισμάτων στη Γαλλία αυτή την Κυριακή, το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Ifop δείχνει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να έρχεται πρώτο στην περιφέρεια PACA (Προβηγκία, Άλπεις και Γαλλική Ριβιέρα) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας με 5 εκ. κατοίκους.
Όποιος συσχετισμός δυνάμεων κι αν προκύψει στο δεύτερο γύρο τέλος Ιουνίου, νικητής θα αναδειχθεί το εθνολαϊκιστικό κόμμα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οπότε και θα αναδείξει νέο Περιφερειάρχη. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο στις αντίστοιχες εκλογές πριν από 6 χρόνια, όταν η Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της Λεπέν, έχασε στο νήμα. Στο δεύτερο γύρο οι κεντροαριστερές δυνάμεις απέσυραν τους υποψηφίους τους για να μπορέσουν οι συντηρητικοί να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο, όπως λεγόταν τότε το κόμμα. Αλλά σήμερα ακόμη και μια τέτοια συμμαχία δημοκρατικών κομμάτων δεν θα μπορούσε να ανακόψει πια τη νίκη των ακροδεξιών.
Εσωτερική ασφάλεια
Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 νικητής εξήλθε ο Μακρόν
Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 νικητής εξήλθε ο Μακρόν
Εάν τελικά πέσει στα χέρια του Εθνικού Συναγερμού για πρώτη φορά περιφέρεια, θα είναι για τη Γαλλία μια ακόμη πολιτική τομή. Διότι μέχρι τώρα αυτό που έχει επιτύχει το κόμμα είναι να κατακτήσει ορισμένα επαρχιακά δημαρχεία, αλλά όχι και να αναλάβει τη διοίκηση κάποιας από τις 13 περιφέρειες στη Μητροπολιτική Γαλλία. Με το πέρασμα των χρόνων ωστόσο το RN έχει χτίσει σταθερή εκλογική βάση, και όχι μόνο στις μεσογειακές περιοχές. Και στη βόρεια Γαλλία, στην περιφέρεια Grand Est, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Αλσατία κι άλλες μικρότερες περιοχές, το κόμμα δίνει μάχη για την πρώτη θέση.Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο ότι η πρόεδρος Μαρίν Λεπέν θεωρεί τις περιφερειακός εκλογές ως εφαλτήριο στο δρόμο για την αναρρίχησή της στο προεδρικό αξίωμα.Τον Μάιο του 2017 ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Του χρόνου θέλει να θριαμβεύσει. Και για να γίνει αυτό επιδιώκει να διευρύνει την εκλογική της πελατεία εκτός των εργατικών στρωμάτων, όπου ήδη σημειώνει επιτυχία. Η Λεπέν λοξοκοιτά τώρα προς το συντηρητικό στρατόπεδο. Αυτό εξηγεί γιατί άλλαξε όχι μόνο το όνομα του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν Μαρί Λεπέν το 1972, αλλά έδωσε διαφορετικό επίχρισμα σε προγραμματικές θέσεις. Απάλειψε για παράδειγμα το αίτημα εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ.
Ενώ λοιπόν σε θέματα Ευρώπης η Λεπέν "διόρθωσε" την πορεία του κόμματος, η εσωτερική ασφάλεια παραμένει στον πυρήνα του προγράμματός του ακόμη και στις περιφερειακές εκλογές. Βέβαια το διακύβευμα των εκλογών είναι περιφερειακά θέματα, όπως συγκοινωνίες ή σχολεία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Εθνικό Συναγερμό κι άλλα κόμματα να θέτουν την εσωτερική ασφάλεια στο επίκεντρο της εκλογικής τους καμπάνιας. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος „Οι Ρεπουμπλικανοί " (Les Republicains) Λοράν Βοκιέ δίνει μάχη για την επανεκλογή του ως Περιφερειάρχη της Auvergne-Rhône-Alpes (Ωβέρνη, Ροδανός, Άλπεις) με σύνθημα τη δημιουργία μιας προστατευτικής ασπίδας μέσω βιντεοπαρατήρησης και την κατάργηση κρατικών βοηθημάτων σε γονείς ανήλικων παιδιών με παραβατική συμπεριφορά. Επίσης θέλει να θεσπίσει σώματα ασφαλείας για σχολεία, όπως υπάρχουν στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, για να τα κάνουν πιο ασφαλή.
Διαφορετικό το κομματικό τοπίο
Παρά το ότι αναμένεται γενικά μικρή συμμετοχή στις εκλογές, παρατηρητές τις θεωρούν δοκιμή για τις προεδρικές του χρόνου την άνοιξη. Εδώ και εβδομάδες όλα τα προγνωστικά προβλέπουν επανάληψη της αναμέτρησης Μακρόν-Λεπέν, αλλά βέβαια δεν αποκλείονται και εκπλήξεις στους μήνες που μεσολαβούν, τη στιγμή μάλιστα που οι συντηρητικοί και σοσιαλιστές δεν έχουν ακόμη ορίσει τους επικεφαλής υποψηφίους τους. Θα πρέπει να είναι υποψήφιοι που είχαν καλά αποτελέσματα στις περιφερειακές. Αλλά το γαλλικό κομματικό πεδίο έχει ανατραπεί εκ βάθρων. Τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική νίκη του Μακρόν τα καθιερωμένα κόμματα βρίσκονταν μακράν από την παλαιά δύναμή τους. Γεύση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν δείχνει ένα παράδειγμα στην Κυανή Ακτή. Στο προπύργιο του Εθνικού Συναγερμού οι ακροδεξιοί έχουν τοποθετήσει ως επικεφαλής υποψήφιο τον Τιερί Μαριανί, που μέχρι το 2019 ανήκε στους συντηρητικούς. Διετέλεσε υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Σαρκοζί και το 2010 ο τότε Γάλλος πρόεδρος τον έστειλε στην νοτιοανατολική περιφέρεια ως επικεφαλής υποψήφιο του κόμματος. Πριν από δύο χρόνια ο 62χρονος πολιτικός άλλαξε στρατόπεδο και προσχώρησε στο κόμμα της Λεπέν. Και από τότε είναι ευρωβουλευτής με τα χρώματα του Εθνικού Συναγερμού.
Μέχρι και τώρα τον στηρίζει το κόμμα του Σαρκοζί, ακόμη κι αν οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ορίσει ως επικεφαλής τους στις εκλογές τον Ρενό Μισελιέ. Αλλά σε εθνικό επίπεδο το κόμμα, από το οποίο έχουν εκλεγεί δύο πρόεδροι, ο Ζακ Σιράκ και ο Νικολά Σαρκοζί, παίζει πια δευτερεύοντα ρόλο. Η φάση αυτοκαταστροφής που ξεκίνησε με την νίκη Μακρόν, συνεχίζεται.Πριν εβδομάδες, όταν ο Μισελιέ κατάρτισε κοινή εκλογική λίστα για τις περιφερειακές με το κόμμα του Μακρόν La République en Marche, αρκετοί ισχυροί συντηρητικοί θύμωσαν και έγκατέλειψαν το κόμμα. Η Μαρίν Λεπέν θα πρέπει να παρακολούθησε με ικανοποίηση την εξέλιξη.
πηγή: ΑΠΕ