Επιχειρήσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επισήμως προσωρινός διάδοχος για τον ΒΟΑΚ


«Σφραγίστηκε» η παραχώρηση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ορίστηκε –κατόπιν έγκρισης του πρακτικού του διαγωνισμού απ' τον υπουργό Μεταφορών- προσωρινός ανάδοχος για το εν λόγω έργο. 

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως γνωστόν,  είχε καταθέσει την υψηλότερη οικονομική προσφορά και ήταν ο προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ. Η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπερίσχυσε αυτές των άλλων δύο «μνηστήρων», του κοινοπρακτικού σχήματος AKTΩΡ Παραχωρήσεις-Μytilineos και του ΑΒΑΞ-EGIS-Mef.

O BOAK αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Η αιτούμενη κατά την περίοδο μελετών – κατασκευών χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται στα 693 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), ενώ η επιδότηση κατά την περίοδο λειτουργίας (δικαίωμα απόληψης σκιώδους διοδίου) αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμενων στους χρήστες διοδίων τελών.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέγραψε το Πρακτικό ΙΙΙ Εξέτασης των Φακέλων για τον ΒΟΑΚ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος με βαθμολογία αξιολόγησης 1, η κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος (βαθμολογία 0,965) είναι στη δεύτερη θέση ως επιλαχών επενδυτής, ενώ τρίτη βρίσκεται η κοινοπραξία Άβαξ – Egis – Meridiam (με βαθμό 0,799).

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας η έναρξη της διαδικασίας οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, η ανάδειξη οριστικού αναδόχου, ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας και η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν (μεταξύ άλλων) η υπογραφή της σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή.

Στη συνέχεια, με την έναρξη της παραχώρησης, θα ξεκινήσει η περίοδος της μελέτης του έργου κι ακολούθως, όταν οριστικοποιηθούν οι μελέτες και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις ώστε να καταστεί διαθέσιμος ο χώρος εκτέλεσης του έργου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. 

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως πέντε (5) έτη (έως 60 μήνες) είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα