Την πεποίθηση πως "τα έδωσε όλα ο Τσίπρας, γι' αυτό κρύβεται, γι' αυτό θέλει να ξεχάσουμε από την επικαιρότητα ότι ψηφίστηκαν οι Πρέσπες, γι' αυτό έχει ανοίξει το πουγκί με τα λεφτά των άλλων. Θέλει να το ξεχάσουμε γιατί έχει καταλάβει τη μεγάλη ζημιά που έχει πάθει", εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Ο κ. Ζάεφ δεν υπάρχει μέρα που περνάει που να μην αναφέρεται στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και όχι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", όπως λέει η Συμφωνία. Κάθε μέρα που περνάει, ο κ. Ζάεφ προσπαθεί να κρατήσει στην επικαιρότητα στην πατρίδα του το θέμα της μεγάλης επιτυχίας αυτής της συμφωνίας για τη χώρα αυτή.
Εμείς, που υποτίθεται ότι κερδίσαμε τα πάντα, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η κυβέρνησή μας κάνει το παν για να ξεχαστεί αυτή η συμφωνία. Από τη συμπεριφορά των δύο ηγετών μπορεί να καταλάβει ποιος έχει κερδίσει και ποιος έχει χάσει», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας «απηχεί το αίσθημα των νέων στη Μακεδονία»
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «σε εσωκομματικά πλαίσια διαφωνούμε στο σημείο αυτό ακόμη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρούμε προδότες όλους αυτούς που την ψήφισαν ή είχαν τη δυνατότητα να την απορρίψουν και δεν το έπραξαν», ο κ. Γεωργιάδης είπε πως κατανοεί ότι «η ανακοίνωση αυτή απηχεί το αίσθημα των νέων στη Μακεδονία».
«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία έχουμε πει τι πιστεύουμε κι εγώ προσωπικά δεν έχω μιλήσει ποτέ για προδότες. Και δεν μιλάω για προδότες, γιατί εμείς την Ελλάδα την αγαπάμε πραγματικά και αν αρχίσουμε να διαχωρίζουμε σε προδότες και πατριώτες θα θρηνήσουμε πολλά. Μας έχει διδάξει η Ιστορία ότι τέτοιου είδους διαχωρισμούς δεν πρέπει να επιτρέπουμε», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αντιλαμβάνεται «τον αναβρασμό της ελληνικής νεολαίας στη Μακεδονία».
«Δεν υπάρχει στη ΝΔ ούτε ακροδεξιό ούτε ακροαριστερό γκρουπούσκουλο»
Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα και όχι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Δεν γνωρίζω να υπάρχει τίποτα σε εθνικιστικό γκρουπούσκουλο στη Νέα Δημοκρατία. Φαντάζομαι κάπως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κ. Δένδια, αν κρίνω και από τη χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τάσεις, είναι ενιαίο σύνολο», επισημαίνοντας ότι «η έκφρασή της φάνηκε στη Βουλή συγκροτημένα» από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, την «εξαιρετική ομιλία, ιστορικού βεληνεκούς» του Αντώνη Σαμαρά, την Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.
«Προφανώς», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα υπάρχουν διαφορές ως προς το ύφος, αυτό μπορώ να το δεχθώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία ούτε ακροδεξιό ούτε ακροαριστερό γκρουπούσκουλο».
Σε ερώτηση για τις διεργασίες για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού κόμματος στον δεξιό χώρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει απολύτως κανένας χώρος δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε πρόκειται να φτιαχτεί κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας που θα μπει στη Βουλή» και πρόσθεσε: «οι δεξιοί στην Ελλάδα έχουμε έναν απόλυτο στόχο. Να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών, να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».
«Με καθυστέρηση η αύξηση του βασικού μισθού»
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης, αφού επισήμανε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά τον Φεβρουάριο του 2014 είχε ψηφίσει τον νόμο για την αύξηση του βασικού μισθού και βάσει του νόμου αυτού, σήμερα, ο βασικός μισθός θα είχε φτάσει τα 751 ευρώ», τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας δεν εφήρμοσε το νόμο λόγω της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη και της ζημιάς που έγινε το 2015 και έρχεται, σήμερα, στο τέλος της τετραετίας και τον εφαρμόζει εν μέρει, άρα να ξέρουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πως πήραν ένα τμήμα της αύξησης που θα έπρεπε να είχαν πάρει».
«Ήρθε ένα πράγμα που είναι μισό και ήρθε με καθυστέρηση», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δώσει ανάλογα και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης των ασφαλιστικών βαρών των επιχειρήσεων, έτσι ώστε η αύξηση του βασικού μισθού στις επιχειρήσεις να μην αντανακλά σε αύξηση του μισθολογικού κόστους και άρα σε μείωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση της ανεργίας».
Ερωτηθείς γιατί δεν εφάρμοσε ο κ. Σαμαράς την αύξηση του βασικού μισθού, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς παρέλαβε τη χώρα με ένα έλλειμμα 9% και ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας την παρέλαβε με πρωτογενές πλεόνασμα κι ένα βήμα πριν μπούμε στο QE. Δεν παραλάβαμε τη χώρα στην ίδια κατάσταση» και πρόσθεσε: «Αν είχαμε μπει στο QE, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2015, πράγμα για το οποίο ευθύνεται μόνο ο κ. Τσίπρας, μόνο και μόνο το πρόγραμμα αυτό θα σήμαινε φθηνό χρήμα για τις επιχειρήσεις και άρα θα είχε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και άρα μεγάλη αύξηση του βασικού μισθού».