Υγεία

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά: Γιατί χρειάζονται και τα δύο, πώς δουλεύουν και οι καλύτερες πηγές τους


Αχώριστοι συνεργάτες, πολύ σημαντικοί για τη συνολική μας υγεία και ευεξία

Η υγεία του εντέρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη συνολική ευεξία μας. Ίσως έχετε ακούσει για τα προβιοτικά, αλλά τι γνωρίζετε για τα πρεβιοτικά; Αν και τα ονόματα μοιάζουν, η λειτουργία τους είναι διαφορετική, ωστόσο αλληλένδετη.

Μια ισορροπημένη πρόσληψη και των δύο μπορεί να φέρει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία του εντέρου, ενισχύοντας την πέψη, την ανοσία και τη συνολική ευεξία.

Ας δούμε, λοιπόν, τη διαφορά ανάμεσα στα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, τα οφέλη τους, πώς συνεργάζονται και ποιά είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να έχουμε επάρκεια και από τα δύο.

Προβιοτικά: Οι φιλικοί κάτοικοι του εντέρου

Τα προβιοτικά είναι οι "καλοί" μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερο μας. Διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διάσπαση των τροφών, στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, συμβάλλουν στη ρύθμιση της παραγωγής ορμονών όπως η ινσουλίνη και η λεπτίνη, ενώ παράγουν νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση και την ψυχική υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι στελέχη όπως τα Lactobacillus rhamnosus και Bifidobacterium longum μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη διάθεση.

Τα προβιοτικά έχουν ποικίλα οφέλη που ξεπερνούν την υγεία του εντέρου. Συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων γαστρεντερικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Μελέτες δείχνουν ότι τα στελέχη Lactobacillus rhamnosus και Saccharomyces boulardii μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της διάρροιας, ακόμα και όταν αυτή προκαλείται από τη χρήση αντιβιοτικών.

Επιπλέον, η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν Lactobacillus crispatus παρουσίασαν μείωση κατά 50% στον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Ακόμα, ο ρόλος των προβιοτικών στην ψυχική υγεία είναι σημαντικός, καθώς συνδέονται με τη βελτίωση διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το άγχος, λόγω της παραγωγής νευροδιαβιβαστών.

Πρεβιοτικά: Η τροφή των προβιοτικών

Τα πρεβιοτικά, από την άλλη, είναι η μη πεπτή φυτική ίνα που τροφοδοτεί τους καλούς αυτούς μικροοργανισμούς. Προέρχονται από άπεπτες φυτικές ίνες σε τροφές όπως η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, το σκόρδο και τα πράσα.

Χωρίς πρεβιοτικά, τα προβιοτικά δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να επιτελέσουν το έργο τους, αφήνοντας το έντερο εκτεθειμένο σε προβλήματα όπως η διαπερατότητα του εντέρου και οι φλεγμονώδεις διαταραχές.

Οι ίνες αυτές, όπως η ινουλίνη και οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), ενισχύουν την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων και βελτιώνουν την απορρόφηση ανόργανων συστατικών, όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο, υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία των οστών.

Τα καλύτερα τρόφιμα για προβιοτικά και πρεβιοτικά

Η φύση παρέχει πολλά τρόφιμα που είναι φυσικές πηγές προβιοτικών και πρεβιοτικών.

  • Πλούσια σε προβιοτικά είναι τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το λάχανο τουρσί, το kimchi, το κεφίρ και το γιαούρτι (κατά προτίμηση φυτικής προέλευσης). Ωστόσο, για μέγιστα οφέλη, πρέπει να αποφεύγετε τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης, καθώς η ζάχαρη μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στη χλωρίδα του εντέρου.
     
  • Για πρεβιοτικά, η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, το σκόρδο, το κρεμμύδι και οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων ωμών μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη τους, διατηρώντας την περιεκτικότητά τους σε ίνες.

Συμπληρώματα: Πότε και Γιατί;

Αν και μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε προβιοτικά και πρεβιοτικά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα.

Εάν παίρνετε αντιβιοτικά, ταξιδεύετε, ή έχετε υψηλά επίπεδα στρες, η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας.

Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε σκευάσματα με δισεκατομμύρια μονάδες CFU και διαφορετικά στελέχη για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση των προβιοτικών με φαγητό που περιέχει λίπη (όχι απαραίτητα ζωικά) μπορεί να αυξήσει την επιβίωση των βακτηρίων κατά τη μεταφορά τους στο στομάχι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα