Το λεγόμενο υπερπλεόνασμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ούτε δημιουργήθηκε δίκαια, ούτε αξιοποιείται σωστά, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.
Όπως ανέφερε, το πλεόνασμα αιμοδοτείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από έναν φαύλο κύκλο απαράδεκτα υψηλών έμμεσων φόρων και αισχροκέρδειας, για αυτό και διευρύνεται στη χώρα μας η ανισότητα μεταξύ της επιβάρυνσης των πολλών και τον κερδών των λίγων, όσες παροχές κι αν ανακοινώνονται. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι το όποιο πλεόνασμα δεν αξιοποιείται σωστά για να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο, τόνισε ο κ. Γερουλάνος.
«Παρά τα δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων που μοιράστηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας και του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα παραμένει εκεί, κολλημένη, προτελευταία σε αγοραστική δύναμη νοικοκυριού. Η αισχροκέρδεια παραμένει εκεί, κολλημένη, να περιμένει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα στο ράφι, στο νοίκι, σε κάθε λογαριασμό. Οι ξένες επενδύσεις που αφήνουν κάτι δημιουργικό στον τόπο αγνοούνται, είναι κολλημένες και αυτές στο real estate και στην εξαγορά έτοιμων υποδομών. Το παραγωγικό μας μοντέλο δεν αλλάζει. Όπως παρήγαμε, παράγουμε. Με τις ίδιες στρεβλώσεις, τα ίδια αδιέξοδα. Το κράτος παραμένει ακόμα εχθρικό. Και βουτηγμένο στην πελατειακή λογική, με 3 στις 4 συμβάσεις να γίνονται πλέον με απευθείας ανάθεση» υπογράμμισε.
Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που δημιουργεί με δίκαιο τρόπο πλεονάσματα και τα αξιοποιεί σωστά, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να περιμένουν τρεις μεγάλες δέσμες παρεμβάσεων από το ΠΑΣΟΚ:
α) Ανάσες στην αγορά και στην κοινωνία (με έμφαση στην απενεργοποίηση της βόμβας του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων και στην ουσιαστική στήριξη των συνταξιούχων),
β) Μείωση ανισοτήτων (έμφαση στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης με τόνωση της προσφοράς κατοικιών και ανακούφιση οικογενειών και νεαρών ζευγαριών που νοικιάζουν και επανάσταση φορολογικής δικαιοσύνης με μείωση έμμεσων φόρων και επιβάρυνσης μισθωτής εργασίας, καθώς και με εντοπισμό και φορολόγηση του πλούτου εκεί που πραγματικά βρίσκεται, φορολόγηση εισοδήματος και όχι επαγγέλματος) και
γ) Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (με ενεργοποίηση των 5 εργαλείων που διαθέτουμε για να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχείρηση και να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό σταματώντας την ερήμωση της ελληνικής περιφέρειας: δημόσια περιουσία, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ευρωπαϊκά κονδύλια, φορολογικό σύστημα, τραπεζικό σύστημα)».