Πολιτική

ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία και η υλοποίησή του


Το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία και την υλοποίησή του, ώστε οι συμπολίτες με αναπηρία να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άλλους ανθρώπους, αναλύει ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Μηλαπίδης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα www.athensvoice.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας.

Όπως αναφέρει, «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με σαφή προγραμματική, αλλά και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία αναπτύσσουν συνέργειες και διαλειτουργούν, ούτως ώστε οι συμπολίτες με αναπηρία να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άλλους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, έχουν γίνει πολλά βήματα σε σχέση με το παρελθόν. «Έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα να διανύσουμε, για να αναβαθμίσουμε την προσβασιμότητα, τις υπηρεσίες, αλλά και την κουλτούρα μας συνολικά. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ατόμων με αναπηρία είναι μία διαρκής μάχη, για να αίρονται τα εμπόδια, που δεν επιτρέπουν σε αυτούς τους συμπολίτες μας να απολαμβάνουν όσα δικαιούνται» επισημαίνει ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηλαπίδης σημειώνει στο άρθρο του τα εξής:

«Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας βελτίωσαν στην πράξη την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία. Η πιστοποίηση της αναπηρίας από το ΚΕΠΑ γίνεται πλέον ψηφιακά με μία αίτηση και καταλήγει στην έκδοση μίας ενιαίας γνωμάτευσης, που δίνει πρόσβαση σε όλες τις παροχές, συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, οικονομικές, κοινωνικές και διευκολύνσεις των ατόμων με αναπηρία, βάσει των επιμέρους διατάξεων. Δεν ήταν απλό και δεν ήταν αυτονόητο.

Μέσα από ισχυρές συνέργειες με τους συναρμόδιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους, το υπουργείο Εργασίας και, ειδικότερα, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δρομολογούμε άμεσες, εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, οι οποίες επικεντρώνονται σε τέσσερις άξονες: τον διοικητικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των ΚΕΠΑ, τη δημιουργία του ειδικού σώματος ιατρών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΚΕΠΑ και τον εκσυγχρονισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Μέσα στο 2024, διοργανώνουμε επιμορφωτικά σεμινάρια για το διοικητικό και ιατρικό προσωπικό των ΚΕΠΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, τον ΕΦΚΑ και το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης της ΕΣΑΜΕΑ.

Ένας υποχρεωτικός κύκλος ειδικών επιμορφωτικών  σεμιναρίων ξεκινά με αντικείμενα το νομοθετικό πλαίσιο, τον κώδικα συμπεριφοράς, την απόκτηση γνώσεων ψυχολογίας σχετικά με τη διεπαφή με άτομα με  αναπηρία».

«Χρειαζόμαστε μία δημόσια διοίκηση με γνώση, ενσυναίσθηση και σύγχρονη προσέγγιση. Η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών είναι άλλη μία πρόκληση άμεσου ενδιαφέροντος. Ένα συμπεριληπτικό κράτος δεν εξαντλεί τον προστατευτικό του ρόλο σε παροχές. Οφείλει να οικοδομεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη που είναι άτομο με αναπηρία, η οποία να αντανακλά το ενδιαφέρον και τη μέριμνα για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του» τονίζει ο κ. Μηλαπίδης στο άρθρο του.

ΑΠΕ-ΜΠE

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα