Διεθνή

Goldie Hawn: Η διάρκεια της πανδημίας καταστρέφει την ψυχική υγεία των παιδιών


Σοβαρή ανησυχία για το πλήγμα που δέχεται η ψυχική υγεία των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκφράζει η Goldie Hawn, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο USA Today.

«Τα παιδιά φοβούνται τους ανθρώπους, τους χώρους, ακόμη και τον αέρα γύρω τους - ένα επίπεδο συνεχούς φόβου που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες» επισημαίνει η ηθοποιός, η οποία είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης MindUP for Life μέσω του φιλανθρωπικού της ιδρύματος Hawn Foundation

«Σήμερα, βρισκόμαστε εν μέσω εθνικού τραύματος που θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει την 11η Σεπτεμβρίου και να πλησιάσει τον αυξημένο τρόμο των χρόνων του Ψυχρού Πολέμου. Η εποχή της Covid-19 άλλαξε τις ζωές των παιδιών μας με πολύ πιο πραγματικούς, χειροπιαστούς τρόπους, κοινωνική απόσταση, κλείσιμο σχολείων, καθημερινή χρήση μάσκας» συνεχίζει και αναφέρεται στη δική της παιδική ηλικία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και την πανταχού παρούσα απειλή της πυρηνικής εξόντωσης.

«Στις αρχές του 2021, οι επισκέψεις στα επείγοντα στις ΗΠΑ για υπόνοιες απόπειρας αυτοκτονίας ήταν αυξημένες κατά 51% για τα έφηβα κορίτσια και κατά 4% για τα έφηβα αγόρια, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο στις αρχές του 2019» προσθέτει.

Σύμφωνα με την ηθοποιό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής «συμφωνούν ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας των παιδιών βρίσκεται πλέον σε επίπεδο εθνικής έκτακτης ανάγκης».

«Αυτό μας λέει ότι ως χώρα, έχουμε απογοητεύσει τα παιδιά μας» δηλώνει η Χόουν. «Τα λίγα ομοσπονδιακά και κρατικά δολάρια που κατευθύνονται στην "ψυχική υγεία" των νέων καταλήγουν πάντα να προορίζονται για εθισμό και "φροντίδα κρίσης", αντιμετωπίζοντας μόνο τις πιο σοβαρές διαταραχές. Υπάρχουν λίγα χρήματα όταν ένα παιδί καταλήξει σε νοσοκομείο. Αλλά τι γίνεται πριν;» διερωτάται.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Γκόλντι Χόουν επισημαίνει ότι, ενώ η ανθρωπότητα θα επιβιώσει από την πανδημία, «δεν είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά της οποίας το συλλογικό τραύμα την οδηγεί καταπιεσμένη στην ενηλικίωση. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα, περισσότερη προληπτική φροντίδα και περισσότερη έγκαιρη παρέμβαση. Και υπάρχει ακόμη χρόνος».

Η ηθοποιός κλείνει το άρθρο της με μια ελπιδοφόρα νότα. «Αν δράσουμε σωστά» καταλήγει «τα σημερινά παιδιά θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως η ισχυρότερη γενιά που έχει δημιουργήσει ποτέ η Αμερική».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα