Αγορές

Goldman Sachs για ΕΚΤ: Έρχονται δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης


Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει τον βηματισμό της Fed και θα συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική, που «εγκαινίασε» τον περασμένο Ιούλιο.  Τα «γεράκια» επιμένουν για νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ και η Κριστίν Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει πως θα πραγματοποιηθούν τρείς με τέσσερις το επόμενο διάστημα. 

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. Πρόκειται ασφαλώς, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εν λόγω εκτιμήσεις, για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ, που προκύπτει ως ανάγκη και μονόδρομος, εξαιτίας της ασταμάτητης ανόδου του πληθωρισμού.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι τον Φεβρουάριο του 2023 θα ακολουθήσει άλλη μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Traders που συμμετείχαν πρόσφατα σε έρευνα του Bloomberg, στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3% έως τον Ιούνιο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν στην αρχή του μήνα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της ιστορίας της, κατά 0,75%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης αυξήθηκανσε 1,25% και 1,50%, αντίστοιχα, ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων ανεβαίνει από το μηδέν στο 0,75%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα