Επιχειρήσεις

Γρίφος με Μαρινάκη- Mega, σε θολό τοπίο η μάχη για τηλεοπτικές άδειες


Συμφωνία με τράπεζες για διάσωση του Mega, αλλά τα περιθώρια στενεύουν. Οι βασικοί υποψήφιοι και τα αουτσάιντερ

 Ενώ στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητούνται σήμερα οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών καναλιών που ζητούν να "παγώσουν" οι διαδικασίες του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες,  εντείνεται η σεναριολογία σχετικά με τις υποψηφιότητες. «Θολό» παραμένει το τοπίο για το Mega, καθώς οι δύο βασικοί μέτοχοι - όμιλος Βαρδινογιάννη και Βαγγέλης Μαρινάκης- κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αν και έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζε σε ένα σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης του καναλιού, το οποίο μάλιστα έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν .

Το επικρατέστερο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες, κάνει λόγο για επτά υποψηφιότητες, όσες είναι και οι τηλεοπτικές άδειες. Αν αυτό αποτυπωθεί μέχρι αύριο που λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό, τότε προκύπτει το εξής σημαντικό: βάσει της προκήρυξης θα γίνει απευθείας ανάθεση και όχι δημοπρασία, με την κάθε άδεια ως γνωστόν να κοστολογείται στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι σήμερα, η μόνη αίτηση  που κατατέθηκε είναι από την εταιρία ΣΚΑΪ -Ειδήσεις Dot Com  του Γιάννη Αλαφούζου. Θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι αύριο θα κατατεθούν αιτήσεις από τα κανάλια Antenna, Alpha, Sta και Epsilon του Ιβάν Σαββίδη.

Πιθανή εμφανίζεται και η συμμετοχή του ιδιοκτήτη της 24 MEDIA Δημήτρη Μάρη στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν και τον Φίλιππο Βρυώνη, πρώην ιδιοκτήτη του Εpsilon, να διεκδικεί-μέσω της εταιρείας Proteas Production- μια από τις τηλεοπτικές άδειες.

Τι μέλλει γενέσθαι με Mega και Μαρινάκη;

Πληροφορίες, που ωστόσο δεν έχουν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι οι πιστώτριες τράπεζες του Mega, συμφώνησαν στο σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης, έχοντας μάλιστα λάβει και τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόκειται όμως για μια από τη σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να καλυφθούν, προκειμένου το Μega να προλάβει την προθεσμία που έχει θέσει του EΣΡ  και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

 Οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι - όμιλος Βαρδινογιάννη και Βαγγέλης Μαρινάκης - φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο διάσωσης, που περιλαμβάνει αναδιάρθρωση και κούρεμα των υποχρεώσεων προς τράπεζες, σε συνδυασμό με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία του Mega («Τηλέτυπος»), την οποία θα δεσμευθούν ότι θα καλύψουν οι ίδιοι.

Ομως και αυτές οι συυμφωνίες - μεταξύ μεγαλομετόχων και με τις τράπεζες - τελούν υπό αίρεση, ενώ αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις του τίτου βασικού μετόχου - του Ιβάν Σαββίδη.

Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει μεταβιβάσει το ποσοστό του (19,3%) σε κυπριακή εταιρεία και τυπικά δεν εμφανίζεται στο μετοχολόγιο του Mega. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι η κυπριακή εταιρεία θα κινηθεί με βάση τις δικές του επιλογές και δεν θα μείνει αμέτοχη στις εξελίξεις.

Εάν τελικά υλοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ μετόχων και τραπεζών, το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία μιας νέας εταιρείας, η οποία θα καταθέσει αίτηση για άδεια και εν συνεχεία θα συγχωνευτεί με τον «Τηλέτυπο».

Όλα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν εντός  ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, γεγονός που δυσχεραίνει αφάνταστα τις όποιες επιδιωκόμενες προσπάθειες.  

Σοβαρός ρυθμιστής των εξελίξεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αναμφίβολα το ΣτΕ, που συνεδριάζει σήμερα επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί. Ενδεχόμενη απόφαση αναστολής του διαγωνισμού, θα λειτουργούσε άκρως ευεργετικά για το Mega, καθώς οι βασικοί του μέτοχοι θα είχαν το χρόνο να ανασυνταχθούν και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να καταστήσουν επαρκή τον φάκελο της υποψηφιότητας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις