Ελλάδα

ΓΣΕΕ: Αναπροσαρμογή της αποζημίωσης σε εργαζόμενους Σαντορίνης και Αμοργού


Κοινή επιστολή της ΓΣΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) εστάλη σήμερα στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Όπως αναφέρει η επισολή, ζητείται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζόμενων σε Σαντορίνη και Αμοργό λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή μέσω της αναστολής συμβάσεων και της καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ποσοστό τουλάχιστον 82% του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μισθού και με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

"Κυρία Υπουργέ,

1. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες που καταγράφεται ιδίως στα νησιά Σαντορίνη και Αμοργό επηρεάζει, όπως είναι αναμενόμενο, τόσο την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων σε εστίαση και Τουρισμό, όσο και την εργασία των εργαζομένων σ΄αυτές.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εργασίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Οι εργαζόμενοι, στην περίπτωση αυτή, όπως ανακοινώθηκε, θα λάβουν μηνιαία αποζημίωση 534,00 ευρώ ή αναλογικό ποσό με βάση τις συνολικές ημέρες αναστολής, ενώ πιθανές απολύσεις θα θεωρούνται άκυρες.
Επισημαίνουμε ότι η λήψη μέτρων προστασίας πρέπει να αφορά , εκτός από τη Σαντορίνη, τουλάχιστον και στο νησί της Αμοργού, που πλήττεται κι αυτό έντονα από την σεισμική ακολουθία. Είναι αναγκαίο, μάλιστα, να ληφθούν μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, τόσο αυτές που λειτουργούν συνεχώς όλο το χρόνο όσο και αυτές που λειτουργούν εποχιακά (μέχρι 9 μήνες τον χρόνο). Όπως είναι γνωστό, οι εποχικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το ίδιο προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο, εφόσον το προσωπικό αυτό ειδοποιήσει τον εργοδότη του εγγράφως μέσω της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο.

Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα αναμένεται δυστυχώς να οδηγήσει σε ακυρώσεις και να επηρεάσει την πληρότητα των επιχειρήσεων όχι μόνο συνεχούς αλλά και εποχικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην απορροφηθεί το σύνολο των εργαζομένων που έχουν ήδη δηλώσει εγγράφως μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης ότι επιθυμούν να απασχοληθούν σ αυτές κατά την προσεχή περίοδο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ισχύσει το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας όσων δεν θα απασχοληθούν εποχιακά, παρότι έχουν ασκήσει το σχετικό δικαίωμα απασχόλησης κατά την προσεχή περίοδο. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας, που θα οδηγήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε έξοδο από τον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού.
2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού που έχει ανακοινωθεί σε περίπτωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ανέρχεται στα 534,00 μηνιαίως. Το ίδιο ποσό αποζημίωσης ειδικού σκοπού ίσχυσε και κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων εργασίας λόγω covid , κατά το διάστημα 2020-2021
Ωστόσο, σήμερα οι οικονομικές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων έχουν σημαντικά μεταβληθεί, με την ακρίβεια να αναλώνει το διαθέσιμο εισόδημά τους και με δεδομένη την αδυναμία τους να ανταποκριθούν και στις στοιχειώδεις ακόμη ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το 2020 που ίσχυσε το μέτρο αναστολής των συμβάσεων εργασίας λόγω covid, ο κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 650,00 ευρώ ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 830,00 ευρώ μηνιαίως. Ενώ λοιπόν το 2020 το ποσό αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534,00 ευρώ αντιστοιχούσε στο 82% περίπου του ισχύοντος τότε κατώτατου μισθού, σήμερα το ίδιο ποσό δεν αντιστοιχεί ούτε στο 65% του ισχύοντος κατώτατου μισθού. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τις οφειλόμενες κατά περίπτωση τριετίες, που «ξεπάγωσαν» με το ν.5053/2023 από 1-1-2024, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534,00 ευρώ αντιστοιχεί σε ακόμη μικρότερο ποσοστό του κατώτατου μισθού.
Με τα δεδομένα αυτά θεωρούμε επιβεβλημένη την πρόβλεψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ποσοστό τουλάχιστον 82% του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μισθού, με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα